ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε τα πρόστιμα για πλαστά φορολογικά στοιχεία μειώνονται έως 67%

Πότε τα πρόστιμα για πλαστά φορολογικά στοιχεία μειώνονται έως 67%

Έκπτωση έως 67% στο φορολογικό πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί θα λάβουν όσοι υποβάλουν έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 ανέκκλητη δήλωση αποδοχής της παράβασης που τους βεβαίωσε η εφορία για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική πράξη επιβολής προστίμου.

Διάταξη που περιλήφθηκε στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή επαναλαμβάνει τα πρόστιμα για τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία του Ν. 4337/2015 , διευκρινίζει ωστόσο τις «εκκρεμείς» υποθέσεις για τις οποίες μπορεί να έχει εφαρμογή η ευνοϊκή αυτή διευθέτηση που ισχύει από τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Ειδικότερα:

  • Για πλαστά τιμολόγια προβλέπεται η ίδια ποινή με αυτή του Οκτωβρίου 2015, ήτοι πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.
  • Για την έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων, τη νόθευση στοιχείων, καθώς και τη καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά προβλέπεται πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου, όπως και με το Ν. 4337/2015.
  • Όταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη τότε προβλέπεται πρόστιμο ίσο με 20% της αξίας κάθε στοιχείου, πρόστιμο που παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον Οκτώβριο.
  • Στην περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου το νέο νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
  • Για την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ή άλλες παραβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.
  • Σε όλες τις άλλες παραβάσεις επιβάλλεται έκπτωση 67% στα προβλεπόμενα πρόστιμα, όταν ο Ν. 4337/2015 προέβλεπε πως το πρόστιμο που καταβάλλεται θα είναι ίσο με το 1/3 του επιβαλλόμενου προστίμου, κατά περίπτωση για κάθε παράβαση (σχεδόν το ίδιο).

Η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προσδιορίζει πως τα παραπάνω πρόστιμα εφαρμόζονται και για τις «εκκρεμείς υποθέσεις» εφόσον υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ανέκκλητη δήλωση ανεπιφύλακτης αποδοχής.

Όπως αποσαφηνίζεται, ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται οι υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, του Συμβουλίου της Επικρατείας κατόπιν άσκησης εμπρόθεσμης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης ή για τις οποίες εκκρεμεί η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης ή και υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές πράξεις αλλά δεν έχουν κοινοποιηθεί κατά την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος. Ακόμη, ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση αλλά προδικαστική απόφαση και δεν έχει γίνει εκ νέου συζήτηση της υπόθεσης.

Τέλος, η ανέκκλητη δήλωση ανεπιφύλακτης αποδοχής θα πρέπει να υποβληθεί στον προϊστάμενο της εφορίας εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 90 ημερών από τη δημοσίευση του νομού ή την κοινοποίηση στον φορολογούμενο της πράξης ή της απόφασης, κατά περίπτωση.