ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που θα θέλαμε

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που θα θέλαμε

Στην παραδοχή ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδα δεν είναι αυτή που θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο Ράις ερωτήθηκε για τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στους Financial Times ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο είναι ένας «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» και ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν ήταν μια επιτυχημένη εμπειρία» και ειδικά για το εάν το ΔΝΤ έχει μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη περίπτωση.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου αρχικά ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πως οι Έλληνες χαρακτηρίζουν «αποδιοπομπαίο τράγο» το ΔΝΤ. Ακολούθως προσέθεσε πως είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που θα ήθελε το ΔΝΤ από άποψης ανάπτυξης και απασχόλησης. «Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι εκεί που θα θέλαμε να είναι», τόνισε, σημειώνοντας πως στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί βιώσιμη και οικονομικά υγιής.

Για την αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος ο Ράις έκανε λόγο για «εξαίρεση» και συνέκρινε την Ελλάδα με τις Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λετονία, Ισλανδία και Κύπρο όποι τα προγράμματα προσαρμογής ήταν πιο αποτελεσματικά. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι και περιπλοκές για τους οποίους το πρόγραμμα δεν ήταν ρεαλιστικό», ανέφερε και σημείωσε πως πολλοί από αυτούς έχουν αναλυθεί ή θα αναδειχτούν από την έκθεση που συντάσσει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά αποκάλυψε πως η έκθεση του ΙΕΟ για τα προγράμματα του ΔΝΤ σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία για το διάστημα 2010 -2011 θα εξετασθεί στις 19 Ιουλίου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Όπως είπε, η έκθεση θα δημοσιευθεί σε ύστερο χρόνο και αφού ενσωματωθούν σε αυτή οι θέσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και της Διοίκησης του Ταμείου.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θέλει να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι εάν το ΔΝΤ επιμείνει στις αλλαγές που προτείνει στα εργασιακά «θα απομονωθεί και θα χάσει» ο Ράις απάντησε: «Όχι. Δεν έχω δει τα σχόλια. Δεν θέλω να σχολιάσω» και προσέθεσε πως στόχος της επόμενης αξιολόγησης σε σχέση με τα εργασιακά είναι η εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ