ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «προεκλογικό» άρωμα το νέο Μεσοπρόθεσμο

Με «προεκλογικό» άρωμα το νέο Μεσοπρόθεσμο

Διατεθειμένη να λάβει έως και 5 δισ. ευρώ λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα από αυτά που θέλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές τη διετία 2019-2020 είναι η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που έχει επικοινωνηθεί από την κυβέρνηση στους θεσμούς.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες έχουν υπάρξει τεχνικές επαφές δανειστών - κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 η κατάθεση του οποίου στη Βουλή έχει καθυστερήσει και πλέον καταβάλλεται προσπάθεια να κατατεθεί και να ψηφιστεί πριν τις 5 Αυγούστου.

Σε αυτές η κυβέρνηση φέρεται να ενημέρωσε τους δανειστές για την πρόθεση της ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020 να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 3,5% που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου 2015 και συγκεκριμένα στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2020. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι τυχαία, καθώς της επιτρέπει από τώρα να κάνει τον «προεκλογικό» της προγραμματισμό.

Δεδομένου ότι όπως τόνισε εκ νέου χθες ο Αλέξης Τσίπρας «οι εκλογές θα γίνουν το 2019», η μείωση του στόχου για το πλεόνασμα από το 3,5% το 2018 στο 2,5% το 2019 μειώνει κατά 1,75 δισ. ευρώ τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση (ίσως και περισσότερο εάν το ΑΕΠ αυξηθεί) , ενώ η μείωση για το 2020 ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ.

Έτσι, επιτρέπεται στην κυβέρνηση να αποκτήσει χώρο για δημοσιονομικούς ελιγμούς με πολιτική σημασία, είτε μειώνοντας κάποια φορολογικά βάρη είτε μέσω στοχευμένων κοινωνικών παροχών.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ εφέτος, έναντι 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος και θα διευκολύνουν την επίτευξη πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Δεδομένου ότι το Eurogroup μέσω του επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει πρόσφατα ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για μία δεκαετία ως το 2028, η κίνηση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το στόχο αυτό στο Μεσοπρόθεσμο θα απασχολήσει με βεβαιότητα το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Στο θέμα εκτιμάται πως θα αναφερθεί και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Πάντως διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιεύματα περί μονομερών ενεργειών της κυβέρνησης για «κούρεμα» των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019 και το 2020.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου, δεν υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ενώ, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος φέρεται να μετείχε στην τηλεδιάσκεψη, είναι εδώ και ημέρες στο Λονδίνο, όπου έχει επαφές με επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ