ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι ακάλυπτες επιταγές στο πρώτο εξάμηνο του 2016

Στα ύψη οι ακάλυπτες επιταγές στο πρώτο εξάμηνο του 2016

Σε θηλιά που σφίγγει ολοένα και περισσότερο στον λαιμό των μικρομεσαίων εξελίσσεται η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν μεγαλώνει, μαζί και ο αριθμός των λουκέτων. Το τελευταίο διάστημα οι απανωτές προσφυγές μεγάλων επιχειρήσεων στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κάνει εντονότερο το πρόβλημα ιδιαίτερα για μικρομεσαίους συνεργάτες και προμηθευτές των εταιρειών αυτών, που φοβούνται ότι τα κανόνια θα τους πάρουν μαζί τους στην καταστροφή.

Η παύση της χρηματοδότησης από την πλευρά των τραπεζών, η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, τα capital controls, η υπερφορολόγηση, η ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις όπως και τα κανόνια μεγάλων επιχειρήσεων συνθέτουν τη δραματική εικόνα μιας αγοράς που καταρρέει, με μεγάλα θύματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνεται και στην ξαφνική έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών.

Συγκεκριμένα, τα 200 εκατ. ευρώ άγγιξαν στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 128 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 160 εκατ. ευρώ ανστο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016, έναντι 94 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα τέλη Ιουνίου σε 6.196 τεμάχια, έναντι 5.865 στο αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι ακάλυπτες επιταγές μόνον τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 47 εκατ. ευρώ!

Η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούνιο κινείται αντίθετα στη τάση μείωσης των επιταγών που καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα τόσο της μείωσης της κατανάλωσης όσο και της μείωσης της χρήσης τους. Δεδομένου ότι οι σφαγιασμένες επιταγές του Ιουνίου ήταν συνολικά 1.146 τεμάχια το μέσο ποσό που αφορούσαν άγγιζε τα 41.785 ευρώ ανά επιταγή.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 στα 32,4 εκατ. ευρώ, από 34 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο. Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο εξάμηνο ανήλθαν σε 18.993, ήτοι ήταν μειωμένες κατά 10,66% σε σχέση με το 2015, όταν και ανήλθαν σε 21.717.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ