ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Κανένα περιθώριο για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Μοσκοβισί: Κανένα περιθώριο για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής
Ο Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηρά μηνύματα ότι οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικών αποκλίσεων απεύθυνε σήμερα ο Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες και το ασφαλιστικό.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα ο Επίτροπος Μοσκοβισί έθεσε ως προτεραιότητα την εκπλήρωση του πρώτου και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για να ακολουθήσει όπως είπε η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μετά η ανακεφαλαιοποίηση.

Υιοθετώντας την αυστηρή στάση του Eurogroup είπε πως τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών είναι ήδη διαθέσιμα για την Ελλάδα, αλλά για να εκταμιευτούν θα πρέπει να ληφθούν έως το τέλος του έτους μέτρα σχετικά τόσο με τη διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τα λοιπά μέτρα του Μνημονίου.

«Πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός που να διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε και στην ίδια βάση κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή λόγω των έκτακτων συνθηκών του προσφυγικού.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν θετικό σήμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ανέφερε ενδεικτικά ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση που να προφυλάσσει τους πιο αδύναμους αλλά να αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Ο Έλληνας είναι συνδεδεμένος με την κατοικία του. Πρέπει να προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή αλλά και να δημιουργήσουμε κουλτούρα πληρωμής. Εκτιμώ ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό», ανέφερε.

Αίσθηση έκανε η αναφορά του Επιτρόπου ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του ασφαλιστικού, αλλά και η ταυτόχρονη επισήμανσή του ότι «θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις έως τα τέλη του έτους». Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το θέμα των συντάξεων δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις. «Είμαστε κοντά στον στόχο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά υπάρχει ένα περιθώριο για παράταση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε σήμερα πως μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Θα γίνει όπως δεσμευτήκαμε τον Αύγουστο με φιλόδοξο και πραγματιστικό τρόπο, ώστε να υπάρξει μια ευφυής έκβαση αποδεκτή απ όλους που θα οδηγήσει στ συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα περάσει στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι «ευλογημένη» και διαθέτει τεράστια στοιχεία ενεργητικού (assets) που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ