ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Σε 30 μήνες καλούνται να καλύψουν ανοίγματά 41 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Σε 30 μήνες καλούνται να καλύψουν ανοίγματά 41 δισ. ευρώ

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες καλούνται να παρουσιάσουν το Σεπτέμβριο στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τον αναλυτικό τους σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures-NPE).

Συγκριμένα, οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank καλούνται να χαρτογραφήσουν το πώς θα καταφέρουν έως το 2019 να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 41 δισ. ευρώ, ήτοι να τα μειώσουν στα 67 δισ. ευρώ από τα 108 δισ. ευρώ περίπου στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη κοινοποιήσει τους βασικούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων τους στον SSM με την προσαρμογή αυτή να προβλέπει πως το 68% της μείωσης (28 δισ. ευρώ) θα γίνει με αναδιαρθρώσεις, το 18% (7,6 δισ. ευρώ) με πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων και το 13% (5,4 δισ. ευρώ) με πωλήσεις δανείων σε funds.

Η πλέον κρίσιμη παράμετρος που θα εξεταστεί θα είναι η δυνατότητα των τραπεζών να επιτύχουν βιώσιμες ρυθμίσεις για τα δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που εκτιμηθεί από τον SSM αδυναμία επίτευξης του στόχου μέσω των ρυθμίσεων, θα ζητηθεί η αλλαγή του σχετικού πλάνου. Εάν γίνει αυτό απλά θα αυξηθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αντιμετωπιστεί με πιο επιθετικές κινήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή πώληση του χρέους του σε funds.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ