ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 34th Greek Economic Summit από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 34th Greek Economic Summit από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στρατηγική υποστήριξη του US Chamber of Commerce και του Atlantic Council, το “34th Greek Economic Summit (GES2023) – Fostering a sustainable economic future amidst global challenges.

Το Greek Economic Summit, το οποίο φέτος έλαβε χώρα, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, διεξάγεται με επιτυχία για περισσότερα από 30 χρόνια έχοντας εξελιχθεί σε έναν θεσμό με σημαντική επιδραστικότητα στα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας και έχοντας καθιερωθεί ως το κορυφαίο συνέδριο για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της εγχώριας και παγκόσμιας οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του 34ου συνεδρίου, παρουσιάστηκαν προτάσεις που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για ένα βιώσιμο μέλλον για την οικονομία και επιχειρηματικότητα, στις περιόδους προκλήσεων που διανύουμε, ενώ πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με τη σύνοδο COP 28 που διεξήχθη στο Ντουμπάι.

Τις εργασίες του “34ου Greek Economic Summit”, άνοιξε ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος ανέφερε: «Το GES έχει μετεξελιχθεί σε μια πλατφόρμα ζύμωσης και ανταλλαγής σκέψεων, προτάσεων και καλών πρακτικών, πάνω στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στο εμπόριο, υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Διανύουμε μία περίοδο που αλλάζει τόσο γρήγορα, όπου μακροχρόνιες αξίες και αρχές τίθενται συχνά υπό αμφισβήτηση αφήνοντας μας όλους να προσπαθούμε να βρούμε τα ερείσματά μας καθώς προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα». Ο κ. Σπυρτούνιας, έκανε ειδική αναφορά στις ετήσιες προτάσεις και θέσεις του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για τους κεντρικούς άξονες της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, όπως το εργασιακό περιβάλλον, το ασφαλιστικό, την εκπαίδευση και την καινοτομία, την ελληνική αγορά ενέργειας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον τουρισμό, το Real Estate, τη φορολογία, την υγεία, την εταιρική διακυβέρνηση και την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Είμαι περήφανος που το GES τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει εδραιωθεί ως θεσμός επιρροής του οικονομικού και επιχειρηματικού τομέα στη χώρα μας και εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία πλατφόρμα ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Παρά το αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον, για την Ελλάδα η χρονιά κλείνει με θετικές ειδήσεις από το πεδίο της οικονομίας και με σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που μας κάνουν αισιόδοξους για την επόμενη ημέρα.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, ο θεματοφύλακας της σταθερότητας και ο κινητήρας διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια, του εμπορίου, της εφοδιαστικής αλυσίδας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης, George Tsunis, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Ο Αμερικανός Πρέσβης, χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις πολύ ισχυρές και υπογράμμισε πως το επίπεδο συνεργασίας είναι τέτοιο το οποίο επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμένει ικανή, ισχυρή, οικονομικά εύρωστη. «Η Ελλάδα πάντοτε κινείται με βάση αρχές και είναι ένας αξιόπιστος και εξαιρετικός συνέταιρος» επισήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αξίες και τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι ευθυγραμμισμένα.

«Η συνεργασία είναι εξαιρετική, κάνοντας ειδική αναφορά στο πεδίο της ασφάλειας, του ΝΑΤΟ, των επενδύσεων, των πληροφοριών, της εργασίας, της διπλωματίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης», σημείωσε ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, καθώς όπως είπε η χώρα μας αναδύεται στον ρόλο της ως πάροχος ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως η Ελλάδα είναι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ΕΕ και εκτίμησε πως μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια θα αναπτυχθεί τρεις φορές ταχύτερα απ' ό,τι ο μέσος όρος στην ΕΕ. «Αυτό δείχνει πως υπάρχει μια ορμή. Οι ξένες επενδύσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ και οι αμερικανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν σε αυτό» πρόσθεσε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η επένδυση της Google στην Ελλάδα έχει αυξηθεί στα 2,2 δισ. ευρώ και μιλάνε για περαιτέρω αύξηση. «Αυτές οι επιχειρήσεις προσδοκούν και αποζητούν σταθερότητα και ευκαιρίες» τόνισε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει το πιο σημαντικό προσόν: Καλά μορφωμένο και εφυές δυναμικό. Έχει το πνευματικό κεφάλαιο, όπως αποσαφήνισε. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο ραντάρ των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις λέγοντας ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας θα φθάσουν φέτος τα 300 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ για τη συρρίκνωση του Ισολογισμού της και τη νομισματική σύσφιξη, υποστήριξε ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ενώ εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα μειωθούν έως και κατά 1% το 2024. «Δεν βλέπω τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 2% έως 2,5%» είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από εξωγενείς παράγοντες όπως η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, το δημογραφικό και οι δαπάνες για την πράσινη μετάβαση.

Αναφορά σε έξι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία το 2024, έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας αρχικά ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «από εδώ και πέρα δεν εφησυχάζουμε. Βλέπουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους και επιχειρούμε σταθερά να τους αντιμετωπίσουμε».

Οι έξι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2024:

  • Η συντήρηση της ανθεκτικότητας. Στην οικονομία ακολουθείται, είπε ο υπουργός, το μείγμα της δημοσιονομικής σοβαρότητας με τις αναπτυξιακές προοπτικές. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη πιστοποίηση από την ΕΕ, ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 7 χώρες που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Όπως είπε ο υπουργός, αυτή δεν διατάσσεται αλλά ενθαρρύνεται, αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις στη φαρμακοβιομηχανία, την αγροδιατροφή και τις ΑΠΕ. Τώρα, προσέθεσε, επιταχύνουμε στην απονομή της δικαιοσύνης και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του τραπεζικού τομέα.
  • Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια- στόχος, είπε, να ανέλθουν οι εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και στο 70% έως το 2030- καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση.
  • Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και έφερε ως παράδειγμα για τα έως τώρα αποτελέσματα, το γεγονός ότι το δηλωθέν εισόδημα από το Rbnb έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
  • Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο υπουργός έκανε λόγο για την ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ, η οποία διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τα ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο και τα χιονοδρομικά κέντρα. Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για τον διαχωρισμό των ακινήτων της ΕΤΑΔ σε μη ώριμα και ώριμα προς αξιοποίηση. Επίσης, προχωρούν η αξιοποίηση των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, οι παραχωρήσεις των λιμανιών, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού, καθώς και η είσοδος του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.
  • Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του οποίου εντάσσονται οι έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και οι έκτακτες και οι μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «το σχέδιο είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ανθεκτική στις κρίσεις. Δεν θα αφήσουμε την έως τώρα πρόοδο να πάει χαμένη».

Στο νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αλλά και την ανάγκη για επενδύσεις στην πρόληψη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του 34th Greek Economic Summit. Όπως τόνισε, η Ελλάδα μπορεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην Πολιτική Προστασία και αυτό είναι «να επενδύσει στην πρόληψη», ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση και πολλές κρίσεις που παράγει ο πλανήτης, μας ωθούν να κάνουμε επενδύσεις στην πρόληψη, στην πρόγνωση και στις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις θεομηνίες, τις φυσικές καταστροφές και να μετριάσουμε και να μειώσουμε τις επιπτώσεις στον πλανήτη, στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι πολύ σημαντικό βήμα είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και η συμβολή των επιστημόνων. Να μπορούμε να έχουμε «το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την ΕΜΥ, τους freelancers μετεωρολόγους, το open source που έχει φτιάξει η Google, και ό,τι υπάρχει στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών να μας βοηθάει στην πρόγνωση και άρα με τη σειρά μας να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και μέσω του 112, ώστε να πληροφορούμε σωστά τον κόσμο για να μπορεί να προστατεύεται», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσία του στο συνέδριο, σημείωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα στηρίξουμε με νέα κίνητρα την εξωστρεφή βιομηχανία και μεταποίηση, που θα ενσωματώνει έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία και θα διασυνδέεται με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, στον κλάδο κυκλικής οικονομίας» και πρόσθεσε ότι η βιομηχανία της Ελλάδας είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει θέσεις εργασίας και ευημερία. Όπως είπε, «είναι μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει. Παράγει, ίσως όχι σε μεγάλες ποσότητες, αλλά παράγει τα πάντα και στοχεύουμε να μπούμε με έμφαση στην παραγωγή πρώτων υλών, εξοπλισμού και μηχανημάτων για να απεξαρτηθούμε από τις εισαγωγές». Ο υπουργός σημείωσε ακόμη: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την Ελλάδα, καθώς έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση από μαύρο πρόβατο, αλλά ακόμη δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Χρειαζόμαστε πολλά χρόνια με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης».

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε τη συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων στη στήριξη της εθνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε και στις επιχειρηματικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. «Η συνέπεια των λόγων μας και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων αντανακλάται στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, στον αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό της ρόλο και στη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος. Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι στο ανώτατο σημείο και οι δείκτες των αποτελεσμάτων δείχνουν την Ελλάδα, το 2024, με ένα ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, αριθμό υπερδιπλάσιο της ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα ο δείκτης της ανεργίας μειώνεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο εφαρμόζουμε φέρνει αποτελέσματα και ουσιαστικά φέρνει νέες θέσεις εργασίας».

Πρόκληση για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε η επένδυση στο εργατικό δυναμικό είναι βασικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενδυνάμωση της ανάπτυξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, σημαντική παράμετρος, για να αποφασίσει μία εταιρία να επενδύσει σε μία χώρα, είναι να μπορεί να βρει τους εργαζόμενους, που χρειάζεται και αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης, αναγνωρίζοντας ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, τόνισε ότι η χώρα μας αξιοποιεί πόρους τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ για upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) και reskilling (επανεκπαίδευση).

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε την πτωτική πορεία του δείκτη της ανεργίας, που μειώθηκε κάτω από 10%, συγκεκριμένα, στο 9,6%, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία εθνική επιτυχία. Όπως σημείωσε, η εξέλιξη αυτή δικαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» τις τριετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας μίλησε εκτενώς και για μία άλλη πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που είναι η πλατφόρμα Rebrain Greece, η οποία δημιουργήθηκε, με σκοπό να αναπτυχθεί ο μηχανισμός ενίσχυσης των ταλέντων και η διασύνδεση των επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 προσδιόρισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, χρονικά τη θεσμοθέτηση «της μεγάλης μεταρρύθμισης στο δημόσιο σχολείο», από την οποία δεν μπορεί να λείπει «η κυβερνητική της σχολικής εκπαίδευσης», ο τρόπος δηλαδή που όλο αυτό το σύστημα διοικείται και διαλειτουργεί. «Όλα τα μαθήματα χρειάζεται να έρθουν στο 2023/2024 με ταχύτατα βήματα και να σταματήσει ο τρόπος που σήμερα διδάσκονται. Το παράδειγμα της λογοτεχνίας είναι χαρακτηριστικό: διδασκόμαστε ακόμη διάφορα αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα και όχι, όπως συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ένα λογοτεχνικό έργο από την αρχή ως το τέλος. Ο ορθός τρόπος είναι η διδασκαλία ενός ολόκληρου βιβλίου και αυτό θα γίνεται πλέον με όλη την αναλυτική δυναμική που χρειάζεται. Χρειάζεται να αποκτήσουμε την κουλτούρα του βιβλίου, να ξεκινάμε και να τελειώνουμε με την ανάλυση των στοιχείων ενός βιβλίου, να διαμορφώσουμε συνολικούς αναγνώστες που θα πάνε στο βιβλιοπωλείο να αγοράσουν ένα βιβλίο. Κι όλο αυτό χρειάζεται να είναι στο χαρτί κι όχι σε ένα τάμπλετ. Είναι πολύ σημαντική η αίσθηση του βιβλίου στο χαρτί» συμπλήρωσε.

Για τα μη κρατικά ΑΕΙ και το νομοσχέδιο που με τόση αγωνία αναμένεται έως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Πανεπιστημιακά είμαστε έθνος ανάδελφο από μια συνταγματική διάταξη που έχει τις απαρχές της στο Σύνταγμα του 1968, στη χούντα και που το Σύνταγμα του 1975 απλώς την επαναβεβαίωσε. Σηκώσαμε παντού γύρω μας τείχη από έναν ακατανόητο φόβο. Την ίδια ώρα η Κύπρος με μια τολμηρή απόφασή της προχώρησε στις σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πεδίο και ήδη μετράει στο ΑΕΠ της την τεράστια συμμετοχή των ξένων φοιτητών, όντας ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Προς τα εκεί πρέπει να πάμε και θα πάμε στην αρχή με συνέργειες με ξένα πανεπιστήμια, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Με ναυαρχίδα το δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται να ανατρέψουμε την ροή των φοιτητών μας προς το εξωτερικό για λόγους εκπαιδευτικής ανάγκης, καθώς δεν μπορούν να σπουδάσουν εδώ το αντικείμενο που θέλουν και να απελευθερώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο από την κρατική γραφειοκρατία. Πρέπει να σπάσουμε επιτέλους αυτά τα δεσμά και να καταργήσουμε το κρατικό μονοπώλιο. Αυτή, άλλωστε, είναι και η εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές του 2023 και αυτή θα υλοποιήσουμε».

Επιπλέον, εξαιρετικές παρουσιάσεις και συζητήσεις διεξήχθησαν στη διάρκεια του διήμερου GES με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από διάφορους Οργανισμούς και Think Tanks. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου συμμετείχαν οι:

  • Daniel Castro, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Information Technology & Innovation των ΗΠΑ που ασχολείται ιδίως με το πώς η τεχνολογία της πληροφορίας και η πολιτική του Διαδικτύου επηρεάζουν τις εξελίξεις
  • Maria Demertzis, Senior Fellow του Ινστιτούτου Bruegel, με σημαντική επιρροή στη διεθνή οικονομική σκηνή
  • Paul Donovan, Επικεφαλής Οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, μέλος του House View Investment Forum και Opinion Leader της UBS, μεταξύ άλλων
  • John W. McArthur Director, Center for Sustainable Development στο Ινστιτούτο Brookings, στις ΗΠΑ, συνιδρυτής και Co-President της πρωτοβουλίας «17 Rooms», μιας νέας προσέγγισης καταλυτικών δράσεων για την επίτευξη των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης του ΟΗΕ
  • David Stainforth, Καθηγητής - Ερευνητής στο Grantham Research Institute για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στο London School of Economics.
  • Charles Ries, Ambassador (Ret) Adjunct Senior Fellow, Rand Corporation

Στο summit συμμετείχε σε δείπνο τη δεύτερη μέρα, μας παραδοσιακά γίνεται, και ο αρχηγός μας Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο του, για την ανάπτυξη μας χώρας, το «ελληνικό όνειρο» και την ελληνική διασπορά μας ΗΠΑ

«Είμαστε η χώρα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά η κυβέρνησή μας δεν διαπραγματεύεται και δεν διεκδικεί τα δικαιώματά μας», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και επεσήμανε ότι η Ελλάδα υστερεί σε όλους μας τομείς σε σχέση με την ΕΕ. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει και απέχει πολύ από τη σύγκλιση με την ΕΕ. Η Ελλάδα υστερεί στα μεγέθη μας ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στη παρεξήγηση που δημιουργείται από μας συχνές αναφορές του στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι στόχος του είναι να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα κεντρώο ή ακόμη και κεντροδεξιό κόμμα.

Ακολούθησαν οι προτάσεις του για να υπάρξει σταθερή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη χώρα, εστιάζοντας σε ένα σταθερό φορολογικό κώδικα, μια υγιή αγορά εργασίας, στην πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, στην εξωστρέφεια μας εκπαίδευσης και μας επιστημονικής έρευνας, στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έκλεισε την ομιλία του με μια προςωπική αναφορά, λέγοντας: Στέκομαι μπροστά μας, δεσμευόμενος ότι γι’ αυτή την Ελλάδα, γι’ αυτό το Ελληνικό Όνειρο αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Όταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίθηκα από πολλούς, ακριβώς επειδή προέρχομαι από την ελληνική διασπορά μας ΗΠΑ, χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, χωρίς καν να μιλάω άψογα ελληνικά. Με έκριναν για την καταγωγή μου, την επαγγελματική μου σταδιοδρομία και μας προθέσεις μου άνθρωποι που δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για την ελληνική διασπορά. Χρειαζόμαστε τη φωνή μας διασποράς σε πολλά ζητήματα που έχει ανοικτά η χώρα μας».

Event Page: https://www.amcham.gr/events/event/ges2023/