ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κλειστά χαρτιά για πλεονάσματα και χρέος έρχεται στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Με κλειστά χαρτιά για πλεονάσματα και χρέος έρχεται στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την υπό- δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ειδικά οι αλλαγές στα εργασιακά, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 και το ζήτημα των πλεονασμάτων και της ελάφρυνσης του χρέους είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν από την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθηνα με την ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι ειδικού ενδιαφέροντος για την οικονομία, διότι εκκινεί με την έλευση Μοσκοβισί και ολοκληρώνεται με την άφιξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στην Αθήνα την Παρασκευή.

Ο Γάλλος Επίτροπος θα συναντηθεί στις 12.30 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Στις 3.15 ο Επίτροπος Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στις 4.30 στη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ο Γάλλος Επίτροπος θα αναγνωρίσει την πρόοδο που καταγράφει το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο θα απευθύνει συστάσεις για επιτάχυνση τόσο των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την υπό- δόση των 2,8 δισ. ευρώ, όσο και για την ταχύτατη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που θα εκκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να κρατήσει κλειστά – τουλάχιστον δημοσίως- τα χαρτιά του στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2019-2020, για τα οποία η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν από το 3,5% στο 2,5% και 2% αντίστοιχα. Να αναφερθεί πως το ΔΝΤ θεωρεί πως τα πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν στον 1,5% του ΑΕΠ για λόγους που σχετίζονται με τις κοινωνικές αντοχές και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, κάτι που οι Ευρωπαίοι ωστόσο αποφεύγουν ακόμη να συζητήσουν.

Η κυβέρνηση θέλει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να θέτει ως «προπομπό» την παραγωγική συνεννόηση που έχει με τους κοινωνικούς εταίρους στις θέσεις που εκφράζει μαξιμαλιστικά το ΔΝΤ στα εργασιακά και ειδικά στο θέμα της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.

Για το θέμα του χρέους ο Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται να αναφερθεί στις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που αποφάσισε το Eurogroup στις 25 Μάιου και τις οποίες διευθετεί ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Πάντως, δεν αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις συζητήσεις με το ΔΝΤ, καθώς αυτή η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Ήδη από την προηγουμένη εβδομάδα για το θέμα αυτό είπε πως ελπίζει ότι «όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό».

Το ΔΝΤ μέσω της επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ντέλιας Βελκουλέσκου έχει εκφράσει την ελπίδα οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος να μην ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, ήτοι το φθινόπωρο του 2017, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως το Ταμείο δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Στο τελευταίο αυτό θέμα αναμένεται να αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 20 και 21 Ιουλίου. Οι ΗΠΑ συντάσσονται με την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και θέλουν αυτή να μην καθυστερήσει, ώστε οι επενδυτές να έχουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να ενστερνίζεται τη θέση του Ταμείου πως ο καθορισμός οροφής 15% στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος δεν είναι αρκετός και πως απαιτούνται και παρεμβάσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Ο Τζακ Λιου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για να συζητήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει τη σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο τη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ