ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Μειώθηκαν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, αυξήθηκε ο μέσος φόρος

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Μειώθηκαν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, αυξήθηκε ο μέσος φόρος

Χωρίς προβλήματα εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν πως σήμερα θα υποβληθούν σχεδόν όλες οι δηλώσεις που παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

Πάντως, η μέχρι στιγμής σύγκριση με τα περσινά στοιχεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων δείχνει πως εφέτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Το 2015 περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι με την εκκαθάριση των δηλώσεων κλήθηκαν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 3,29 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος είχε διαμορφωθεί στα 1.310 ευρώ. Εφέτος 2,2 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τον ίδιο φόρο, ήτοι 3,293 δισ. ευρώ, με τον μέσο φόρο ανά φορολογούμενο να ανέρχεται στα 1.514 ευρώ.

Πιο απλά ενώ τα χρεωστικά εκκαθαριστικά μειώθηκαν κατά 10% περίπου ο μέσος φόρος αυξήθηκε κατά 15% περίπου.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση των προκαταβολών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, καθώς και στην ακύρωση της έκπτωσης 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης που δεν παρακρατήθηκε από μισθωτούς και συνταξιούχους για τους πρώτους μήνες του 2015 και αποτυπώθηκε στα εφετινά εκκαθαριστικά.

Τέλος, εφέτος μειώθηκε το πλήθος των φορολογουμένων στους οποίους αναλογεί πιστωτικό εκκαθαριστικό, αφετέρου αυξήθηκε το πλήθος όσων έχουν μηδενικό σημείωμα. Τα στοιχεία δείχνουν 978.599 πιστωτικά εκκαθαριστικά έναντι 1.10.869 πέρυσι με μέση επιστροφή φόρου στα 295 ευρώ από 310 πέρυσι. Ειδικά στα μηδενικά εκκαθαριστικά κατεγράφη σημαντική αύξηση, από τα 2.371.911 στα 2.655.257, γεγονός το οποίο δείχνει τόσο μείωση εισοδημάτων, όσο και αύξηση της φοροδιαφυγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ