ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προ των πυλών η ύφεση στη Βρετανία

Προ των πυλών η ύφεση στη Βρετανία

Αντιμέτωπη με οριακή ύφεση από τη νέα χρονιά θα βρεθεί η Βρετανία, καθώς το Brexit χτυπά την αγορά κατοικίας, τις θέσεις εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα ο οργανισμός EY Item Club μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2017, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στο 0,4% έναντι πρόβλεψης για 2,6%, εκτιμώντας ότι προς το τέλος του 2016 η Τράπεζα της Αγγλίας θα υιοθετήσει πολιτική μηδενικών επιτοκίων.

Παράλληλα, και σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις υφεσιακές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία, το ινστιτούτο εκτιμά ότι θα δούμε σύντομα μια γενναία πολιτική μείωσης φόρων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι είναι πολύ πιθανόν να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους συμπτώματα μείωσης της κατανάλωσης, που μόνο εν μέρει θα οφείλονται στην πτώση της στερλίνας», ενώ «θα πρέπει να αναμένεται μια μόνιμη πτώση της παραγωγικότητας της βρετανικής οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις του EY Item Club για τις επενδύσεις, την ανεργία, την καταναλωτική δαπάνη και την αγορά ακινήτων. Το επίπεδο επενδύσεων αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2%, ενώ το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να φτάσει το 7,1% το 2019. Η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 0,6% το 2017 και οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 4%. «Τίποτε δεν μπορεί να στηρίξει την αγορά κατοικίας υπό αυτές τις συνθήκες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ