ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αναζήτηση Εκτελεστικής Επιτροπής στο ΤΧΣ

Προς αναζήτηση Εκτελεστικής Επιτροπής στο ΤΧΣ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Χωρίς διοίκηση είναι από σημέρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς αποχώρησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος, Άρης Ξενόφος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Κουτσός και το μέλος, Αναστάσιος Γάγαλης.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αναζητούν μια λύση προκειμένου η απουσία Εκτελεστικής Επιτροπής να μην φρενάρει τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβει το ΤΧΣ έως το Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ είναι υπεύθυνο ια τις αλλαγές στις διοικήσεις της Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank και πρέπει σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, να βρεθούν, να εγκριθούν και να λειτουργήσουν τα νέα σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν προσπάθειες τόσο από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης όσο και από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ο κ. Ξενόφος να ανακαλέσει την παραίτηση του και να παραμείνει στη θέση του.

Μεταξύ άλλων εξετάσθηκε και η πιθανότητα ο σημερινός πρόεδρος του Ταμείου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής να αναλάβει προσωρινά καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Πάντως σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για την ανεύρεση των δύο στελεχών που θα απαρτίσουν την νέα Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, έργο που η Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) έχει αναθέσει στην Korn Ferry Ουγγαρίας.

Τα πράγματα είναι πιο απλά για το μέλος της Επιτροπής , η τοποθέτηση του οποίου γίνεται με γνωμοδότηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα είναι ο Δημήτρης Φραγγέτης σήμερα πρόεδρος στην Ειδική Επιτροπή Εκκαθαρίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας και στη συνέχεια ήταν στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Αν περάσει αυτή η πρόταση, μένει να βρεθούν τα άλλα δύο μέλη της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, τα οποία ωστόσο πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Επιλογής, η οποία έκρινε ως «μη επαρκή» την παρελθούσα Εκτελεστική Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ