ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα στο σπίτι πρώην στελέχους της τράπεζας UBS

Έρευνα στο σπίτι πρώην στελέχους της τράπεζας UBS
REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Έρευνα στο σπίτι του πρώην στελέχους της τράπεζας UBS, Χρήστου Σκλαβούνη, πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές, πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Οι αρχές κατάσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών ελβετικών τραπεζών, με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί.

Η εφημερίδα Financial Times επισημαίνει ότι στην πανευρωπαϊκή έρευνα συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές αρχές.

Ο Χρήστος Σκλαβούνης διετέλεσε για χρόνια στέλεχος της UBS στην Ελλάδα και το 2013 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σκλαβούνης: Πρόθυμος σε κάθε έλεγχο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Σκλαβούνης αναφέρει:

«Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.

Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.

Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.

Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατάσυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας».

Το who is who του Χρήστου Σκλαβούνη

Όπως προαναφέρθηκε ο Χρήστος Σκλαβούνης ήταν Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Αθήνα από τις 15 Μαΐου 2013 έως και τις 23 Μαρτίου 2015.

Κατά το σημαντικότερο κομμάτι της καριέρας του, από το 1986 έως το 2013, ο κ. Σκλαβούνης ήταν στην Επενδυτική Τραπεζική της UBS Investment Bank και προκατόχους οργανισμούς, ξεκινώντας από την SG Warburg Ltd στο Λονδίνο.

Εργάστηκε στο Λονδίνο και στο Παρίσι από το 1986 έως το 1996 σε θέσεις σε government και corporate finance advisory και capital markets.

Την περίοδο 1996 -2013 δημιούργησε και ηγήθηκε της ελληνικής ομάδας της UBS Investment Bank από το Λονδίνο και την Αθήνα.

Επίσης δημιούργησε και ηγήθηκε της ομάδας Ευρωπαϊκών Αναδυόμενων αγορών (CEE) με έμφαση στα Βαλκάνια και την Τουρκία από το 2004 έως το 2009.

Έχει εμπειρία σε διάφορους τομείς που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ενέργεια και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε Κυβερνήσεις.

Κατέχει Πτυχία BSc και MSc στα Οικονομικά από το London School of Economics και μεταπτυχιακό MBA από Harvard Business School.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ