ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεμπλοκάρουν» οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

«Ξεμπλοκάρουν» οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

Περίπου 1 δισ. ευρώ έχει χορηγήσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Η ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου έχει διαρκείς συσκέψεις με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου τα χρήματα που πιστώνονται να κατευθύνονται απευθείας στους προμηθευτές του Δημοσίου.

Να σημειωθεί πως το Δημόσιο οφείλει σήμερα σε τρίτους 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ και τα 1,14 δισ. ευρώ χρέη των νοσοκομείων. Αυτές πλέον οι οφειλές μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και εκτιμάται πως έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουν εξοφληθεί συνολικά 1,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που θα πιστώσει στους λογαριασμούς δικαιούχων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ταχύτατη καταβολή των 1,26 δισ. ευρών που αντιστοιχούν στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, εκ των οποίων περίπου τα 1,083 δισ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ.

Στόχος του κ. Πιτσιλή και του επιτελείου του είναι να μειωθεί δραστικά ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ , ο οποίος σήμερα κυμαίνεται από 35 ημέρες έως και 1.764 ημέρες, δηλαδή 4,8 χρόνια!

Πρέπει να σημειωθεί πως εάν η Ελλάδα δεν χρησιμοποιήσει το σύνολο του 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε ως δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την εξόφληση χρεών, δεν θα μπορέσει να πάρει την επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν ξανά για την αποπληρωμή οφειλών.

Εάν ωστόσο το πετύχει και συνολικά αποπληρώσει 3, 5 δισ. ευρώ οφειλών έως το Νοέμβριο, στα τέλη Δεκεμβρίου θα λάβει ακόμη 1,4 δισ. ευρώ από τους δανειστές και έτσι θα εξοφλήσει πριν το τέλος του 2016 συνολικές οφειλές 4,9 δισ. ευρώ, ήτοι το 70% του συνόλου των σημερινών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ