ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαχαίρι» στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων

«Μαχαίρι» στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Τροποποιήσεις Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου Καπνικών Προϊόντων και άλλες διατάξεις», το οποίο συγκεντρώνει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Το νομοσχέδιο το οποίο εναρμονίζει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συμβάλει στην πάταξη όλων των παράνομων κυκλωμάτων που στερούν από το κράτος εκατομμύρια έσοδα, μέσα από το λαθρεμπόριο υποχρεώνει μεταξύ άλλων τις καπνοβιομηχανίες να αποστέλλουν κάθε μήνα ηλεκτρονική κατάσταση με τις συναλλαγές τους και να παρέχουν στο κράτος πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι δεύτερη στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της σε κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Σύμφωνα με έρευνα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η KPMG, σε απόλυτους αριθμούς η χώρα μας είναι έκτη σε κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, πίσω από χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό (Γαλλία, Πολωνία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία). Συγκεκριμένα, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 20% της εγχώριας αγοράς.

Πάντως η κρίση έχει περιορίσει το κάπνισμα στη χώρα μας. Έτσι, ενώ το 2009 οι Έλληνες είχαν καπνίσει 31,72 δισ. τσιγάρα, το 2012 η κατανάλωση είχε πέσει στα 23,31 δισ. και το 2015 στα 20,81 δισεκατομμύρια. Την περυσινή χρονιά συγκριτικά με το 2014 κατεγράφη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων της τάξεως του 3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ