ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση εξαρτάται άμεσα από τα προαπαιτούμενα

ΕΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση εξαρτάται άμεσα από τα προαπαιτούμενα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ίδια ώρα που ο Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωνε από την Αθήνα στο CNN Greece αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας για τα εκκρεμή θέματα με τους δανειστές, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης απηύθυνε προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι μπορεί να επηρεασθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, αξιωματούχος με γνώση των διεργασιών επεσήμανε από τη βελγική πρωτεύουσα πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι ήδη πίσω από τους στόχους, καθώς η πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί ήδη από τις 15 Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν έχει γίνει επηρεάζοντας και τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων. Στη βάση αυτή απεκάλυψε πως τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επομένη εβδομάδα και θα παραμείνουν για δύο περίπου εβδομάδες για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση πριν από το τέλος της νομοθέτησης της δεύτερη λίστας προαπαιτούμενων.

«Σε σχέση με την πρώτη λίστα, καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος, εμείς θα δουλέψουμε μεν μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως υπάρχουν τέσσερα ανοιχτά μέτωπα», είπε και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι η απόφαση για την εκταμίευση των πρώτων 2 δισ. ευρώ δεν ελήφθη στο Euro Working Group της περασμένης Πέμπτης.

Ερωτηθείς σχετικώς υπεισήρθε σε λεπτομέρειες λέγοντας πως ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών οι πιστωτές θέλουν να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για τη μειοψηφία των μη προνομιούχων, αλλά μονον για αυτούς. «Αν δείτε τι εισοδηματικά κριτήρια θέτει η ελληνική πλευρά θα καταλάβετε ότι μιλάει για αποδοχές περισσότερες από τις μέσες αποδοχές στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά(πρέπει να επισημανθεί πως η ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε σήμερα πως εάν τελικά τεθεί ως όριο στις οφειλές το ποσό των 200.000 ευρώ 1 στους 2 οφειλέτες δεν θα μπορεί να κρατήσει το σπίτι του). Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ακόμη εκρέει το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι ελάχιστες τιμές των γενόσημων φαρμάκων και οι αλλαγές στις 100 δόσεις (προαπαιτούμενο που δεν κατονόμασε).

«Τα δύο πακέτα με τα προαπαιτούμενα αποτελούν το πρώτο σημαντικό τεστ της κυβέρνησης για το αν μπορεί να σπάσει τα δεσμά με τις κακές πρακτικές των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων του παρελθόντος», ανέφερε και αποσαφήνισε ξεκάθαρα ότι η εκταμίευση των πρώτων 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα και όχι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση έχει ένα προφανές κίνητρο για να επιταχύνει τη νομοθέτηση της δεύτερης λίστας, στην οποία θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σημαντικά μέτρα για τη διακυβέρνηση των τραπεζών», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος ξεκαθάρισε πως «η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την αξιολόγηση και όχι πριν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ