ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο με μεταρρυθμίσεις, η ελάφρυνση χρέους εντός του 2016

Μόνο με μεταρρυθμίσεις, η ελάφρυνση χρέους εντός του 2016

Όπως καταδείχθηκε από τις επαφές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να πιέσουν την Γερμανία να συναινέσει σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα θεωρηθεί «ρεαλιστική και επαρκής» για τους επενδυτές.

Στη βάση αυτού του σχεδιασμού ο Τζακ Λιου ξεκαθάρισε τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως θα πρέπει η Ελλάδα να δείξει συνέπεια στην υλοποίηση του προγράμματος και να κλείσει εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, καθώς και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το επιχείρημα του κ. Λιου είναι πως εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τα όσα έχει συμφωνήσει στο Eurogroup ο ίδιος δεν θα μπορέσει να ζητήσει από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συναινέσει η Γερμανία για ένα σχέδιο μείωσης του χρέους εντός του 2016.

Άλλωστε και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσακαλώτο ο κ. Λιου ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά έχουν πολύ μεγάλη σημασία, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρχίσουν να συζητούν μαζί με το ΔΝΤ τις λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Δεδομένου ότι ο Μπάρακ Ομπάμα αποχωρεί από την αμερικανική προεδρία τον Ιανουάριο του 2017 στόχος είναι η λύση για το ελληνικό χρέος να αποκρυσταλλωθεί από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη εντός του τρέχοντος έτους.

Αυτό αναμένεται να επιδιωχθεί στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου και στην οποία αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι, τόσο οι προτάσεις του Ταμείου όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ