ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση Σόιμπλε για φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παγκοσμίως

Πρόταση Σόιμπλε για φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παγκοσμίως
Να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πρότεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε REUTERS/Ng Han Guan/Pool

Την πεποίθηση ότι ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «πρέπει να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και μάλιστα δεν δίστασε να πάρει την πρωτοβουλία να κάνει και τη σχετική πρόταση στη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Κίνα.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητείται για χρόνια, όμως οι κυβερνήσεις δεν αποφασίζουν να προχωρήσουν στην καθιέρωσή του, καθώς φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει φυγή κεφαλαίων. Για τον λόγο αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, αφορμή ήταν η συζήτηση των 20 για μια δίκαιη και ισορροπημένη φορολογική πολιτική καθώς επίσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση για παγκόσμια καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «ταίριαζε απολύτως στη συζήτηση», και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν σωστό να φορολογούνται οι οικονομικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά «κανένας δεν το προσπάθησε μέχρι τώρα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι’ αυτό και έκανε ο ίδιος την πρώτη κρούση ως ένα περαιτέρω βήμα «στην γόνιμη συνεργασία» των G20.

Στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του εν λόγω φόρου μόνον η Γερμανία και ακόμα εννιά χώρες. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις όμως σέρνονται εδώ και μήνες, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Νόημα θα είχε όμως κατά τους εμπειρογνώμονες μόνον εάν προσχωρούσαν όλες οι σημαντικές οικονομικά χώρες και δη οι G-20.

Σε ένα φορολογικό συμπόσιο πριν τη συνάντηση των G-20, o χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είχε πει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εάν δεν υπάρξει παγκόσμια προσέγγιση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις μέχρι τώρα προσπάθειες καθιέρωσης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μίλησε για «μακρά και γελοία» ιστορία. «Δεν θα έχουμε μεγάλη επιτυχία με το πρόβλημα», είπε. Ο φόρος θα λειτουργούσε σύμφωνα με τις σημερινές ιδέες όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας στις συναλλαγές τραπεζικών και χρηματιστηριακών προϊόντων όπως είναι οι μετοχές και τα παράγωγα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ