ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΔΝΤ προσφεύγει η Αίγυπτος για οικονομική βοήθεια

Στο ΔΝΤ προσφεύγει η Αίγυπτος για οικονομική βοήθεια
Το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα έκανε την Αίγυπτο να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ για βοήθεια (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Κοντά σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται η Αίγυπτος, αναφορικά με ένα πρόγραμμα δανεισμού, που θα την βοηθήσει τόσο ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού της κενού, όσο και ως προς την σταθεροποίηση των αγορών.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, ζήτησε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον υπουργό Οικονομικών να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα επισκεφθεί την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες.

Έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με το ΔΝΤ αλλά και του προγράμματος στήριξης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διεθνής εμπιστοσύνη στην αιγυπτιακή οικονομία.

Στόχος της Αιγύπτου είναι να εξασφαλίσει στήριξη ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για τουλάχιστον τρία χρόνια. «Προσφεύγουμε στο ΔΝΤ, γιατί το δημόσιο έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, μεταξύ 11-13% τα τελευταία έξι χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αμρ ελ Γκαρχι.

Στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον υποδέχθηκαν θετικά το αίτημα της Αιγύπτου, λέγοντας ότι θα στείλουν κλιμάκιο στη χώρα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ