ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόρτα» στα funds που ενδιαφέρονται για ελληνικές επιχειρήσεις 

«Πόρτα» στα funds που ενδιαφέρονται για ελληνικές επιχειρήσεις 
REUTERS/Susana Vera

Στον «πάγο» έχουν βάλει οι ελληνικές τράπεζες τα funds και τις επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για να αναδιαρθρώσουν υπερχρεωμένες ελληνικές εταιρείες.

Αυτή η απροθυμία σχετίζεται με το γεγονός πως οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης να καταθέσουν προς ψήφιση στη Βουλή διατάξεις που θα αποποινικοποιούν τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ώστε να μη βρίσκονται αντιμέτωπες με κακουργηματικές διώξεις οι αρμόδιες τραπεζικές επιτροπές.

Επίσης εκκρεμεί η ψήφιση του νόμου που θα προβλέπει την ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή τα δάνεια θα κεφαλαιοποιούνται και οι πιστωτές θα παίρνουν τον έλεγχο της εταιρείας.

Αυτοί οι νόμοι είναι σημαντικοί διότι με τον πρώτο οι τραπεζίτες θα μπορούν να πωλούν δάνεια ευκολότερα και με τον δεύτερο ο παλαιός μέτοχος θα βρίσκεται αυτόματα εκτός εταιρείας.

Έως σήμερα τα funds που ενδιαφέρονται να μπουν σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν βρίσκουν την ανταπόκριση που θα περίμεναν από τις τράπεζες. Οι τράπεζες εμφανίζονται να παίζουν με την καθυστέρηση. Αρχικά ζητούν business plan κάτι που σημαίνει τουλάχιστον 1 μήνα καθυστέρηση ώσπου να υπάρξει ένα σοβαρό business plan. Στη συνέχεια, αναθέτουν σε δύο ελεγκτικές εταιρείες να το αξιολογήσουν, διαδικασία που παίρνει περί τους δύο μήνες. Στο μεταξύ, η εταιρεία για την οποία ενδιαφέρεσαι μπορεί να έχει βάλει λουκέτο ή να μην θεωρείται το ίδιο ελκυστική.

Πάντως, όπως εκτιμάται, ως το τέλος του έτους και υπό την πίεση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο που θα διευκολύνει την είσοδο των ξένων funds σε ελληνικές επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ