ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψαλίδι εως και 44% στις επικουρικές συντάξεις

Ψαλίδι εως και 44% στις επικουρικές συντάξεις

Ψυχρολουσία περιμένει σήμερα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς θα πάρουν μειωμένες συντάξεις λόγω των περικοπών στις επικουρικές που τίθενται σε ισχύ.

Πρόκειται για το πρώτο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις ή αλλιώς για την πρώτη φουρνιά συνταξιούχων στους οποίους θα επιβληθούν οι μειώσεις αυτές, οι οποίες θα κυμαίνονται σε ποσοστά από 4% έως και 44% και θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο 2016.

Οι μειώσεις για όλους τους θιγόμενους, που υπολογίζονται συνολικά σε 370.000, θα ολοκληρωθούν με την καταβολή των συντάξεων στις 2 Σεπτεμβρίου.
Οι περικοπές θα αφορούν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως (μεικτά).

Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Συνεπώς το μαχαίρι θα πέσει κυρίως στις συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Το σημερινό πρώτο κύμα των μειώσεων στις επικουρικές εκτιμάται ότι θα αφορά κάποιες δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους κυρίως του Δημοσίου και άλλων 10 Ταμείων, ενώ το δεύτερο κύμα του Σεπτμεβρίου θα αφορά κυρίως τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Το μαχαίρι στις επικουρικές αποτελεί μέρος του πακέτου μειώσεων στις συντάξεις που αποφασίστηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό, εκτός από τις επικουρικές, αφορά τις νέες κύριες συντάξεις, το εφάπαξ, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα και τις συντάξεις χηρείας και σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) οδηγεί σε μείωση αποδοχών για εκατομμύρια εργαζομένους και συναξιούχους. Εκτιμάται ότι οι 7 στους 10 εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας βλέπουν μειώσεις στις αποδοχές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ