ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προσωρινή διοίκηση το ΤΧΣ έως τις 18 Οκτωβρίου

Με προσωρινή διοίκηση το ΤΧΣ έως τις 18 Οκτωβρίου
Eurokinissi

Με μεταβατική διοίκηση θα πορευθεί έως τις 18 Οκτωβρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει την προσωρινή πλήρωση των κενών θέσεων διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου από ένα μέλος του Γενικού Συμβουλίου και ένα ανώτερο στέλεχος του Ταμείου.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση παράλληλης κένωσης θέσεων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που έχει ως αποτέλεσμα την μη επίτευξη απαρτίας κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου τοποθετείται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μέλος του Γενικού Συμβουλίου και στην θέση του αναπληρωτή του ανώτατο στέλεχος του ΤΧΣ.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο διορισμός της μεταβατικής διοίκησης θα διενεργηθεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου. Για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group και η απλή γνώμη της Επιτροπής Επιλογής, εντός 24 ωρών, αλλιώς τεκμαίρεται η σιωπηρή συμφωνία τους.

Τα μέλη που θα αναλάβουν ως μεταβατική διοίκηση, μέχρις ότου επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος καθώς και ο αναπληρωτής του θα ασκούν πλήρως τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που προβλέπει ο νόμος. Η επιλογή τους αναμένεται να κλειδώσει επώδυνα τις 18 Οκτωβρίου το αργότερο.

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου που θα καταλάβει προσωρινά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου, χωρίς, όμως, δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Συμβούλιο θα υποδείξει το μέλος του που θα αναλάβει προσωρινά εκτελεστικά καθήκοντα. Αν και η θέση του διευθύνοντος συμβούλου προτάθηκε αρχικά στον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή εκείνος αρνήθηκε να την καταλάβει και τη θέση θα καλύψει ο Χριστόφορος Στράτος.

Ο κ. Στράτος είναι στέλεχος με διεθνή χρηματοοικονομική και τραπεζική εμπειρία και κατείχε ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, με εξειδίκευση στους τομείς των πιστοδοτήσεων, των δομημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Είναι Σύμβουλος διαφόρων επιχειρήσεων για χρηματοοικονομικά θέματα και θέματα εύρεσης χρηματοδότησης. Το 2011 διετέλεσε Senior Advisor στον επικεφαλής του Τομέα Δανειοδότησης Επιχειρήσεων στην ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A. (BBVA), εστιάζοντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής της στρατηγικής και στην αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού της χαρτοφυλακίου.

Από το 2007 έως το 2010 ήταν συμμέτοχος στην Santander Infrastructure Capital Management Ltd, εταιρείας Χαρτοφυλακίου Επενδύσεων με επενδύσεις σε έργα υποδομών στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της καριέρας του, από το 1999 έως το 2007, εργάστηκε στην Credit Agricole και τις προκάτοχες εταιρείες της, στους τομείς της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, ξεκινώντας από την Banque Indosuez στον Πειραιά. Από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του τμήματος Χρηματοδότησης Υποδομών, όπου ηγήθηκε των τομέων της χρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης ή της αναδοχής διαφόρων μεγάλων έργων μεταφορών, ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφελείας ανά τον κόσμο.

Ο κ. Στράτος είναι κάτοχος Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το INSEAD, Fontainebleau, στη Γαλλία και κάτοχος Bachelor of Science (BSc) στη Βιομηχανική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Lehigh, Bethlehem, Pennsylvania, των ΗΠΑ.

Το ανώτατο στέλεχος που θα αναλάβει προσωρινά τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου θα είναι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος διαχείρισης κινδύνων του ΤΧΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ