ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φάντασμα του «κόφτη» πλανάται πάνω από την οικονομία

Το φάντασμα του «κόφτη» πλανάται πάνω από την οικονομία

Πεδίο αντιπαράθεσης έχουν καταστεί τα έσοδα Ιουλίου για τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες του CNN Greece τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προυπολογισμού που θα δημοσιευθούν στις 10 Αυγούστου θα καταδείξουν την πραγματική εικόνα.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ έδειξαν υστέρηση εσόδων 9,56% τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Εισπράχθηκαν 4,854 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν καθαρά έσοδα 5,367 δισ. ευρώ ή 513 εκατ. ευρώ περισσότερα. Πάντως τον Ιούλιο οι επιστροφές φόρου ήταν αυξημένες κατά 86,54% σε σχέση με το στόχο και έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο επτάμηνο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κρατήθηκαν πάνω από το στόχο στα 25,811 δισ. ευρώ έναντι 25,550 δισ. ευρώ που απαιτούσε ο προϋπολογισμός.

Η υστέρηση αυτή τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι δεν θα επιτευχθούν οι ετήσιοι στόχοι για τα έσοδα και πως αργά η γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Ωστόσο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν επιβεβαίωσε την υστέρηση των εσόδων του Ιουλίου κατά 9,56% χαρακτηρίζοντας εν πολλοίς λάθος τα στοιχεία της ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με το ΓΛΚ τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ