ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζεται να παρέμβει για να ρίξει το φράγκο η Ελβετία

Ετοιμάζεται να παρέμβει για να ρίξει το φράγκο η Ελβετία

Ετοιμη ανά πάσα στιγμή για να κάνει νέα παρέμβαση στις αγορές ώστε να ρίξει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου είναι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB).

Αυτό προκύπτει από τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Τόμας Τζόρνταν, ο οποίος χαρακτήρισε το ελβετικό φράγκο υπερτιμημένο και προσέθεσε ότι η SNB έχει ακόμη περιθώρια για να επεκτείνει τον ισολογισμό της μέσω παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος.

«Ο ισολογισμός μας είναι ήδη μεγάλος, αλλά έχουμε περιθώριο να παρέμβουμε» είπε ο Τζόρνταν προχθές, κατά τη διάρκεια συνόδου κεντρικών τραπεζιτών στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η SNB είχε παρέμβει αγοράζοντας ευρώ, δολάρια και στερλίνες αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, όπου οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του Brexit.

Μετά το δημοψήφισμα πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ελβετικά φράγκα επειδή θεωρούν το νόμισμα ασφαλές καταφύγιο. Αυτό όμως ανέβασε την αξία του φράγκου κάνοντας ακόμη πιο ακριβές τις εξαγωγές από την Ελβετία, με αποτέλεσμα η SNB να αποφασίσει να παρέμβει. Το πιο ακριβό φράγκο κάνει επίσης δύσκολη την αποπληρωμή δανείων που έχουν ληφθεί από Ευρωπαίους σε αυτό το νόμισμα.

Η SNB είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει ακόμη περισσότερο τα αρνητικά επιτόκια που προσφέρει σε εμπορικές τράπεζες για να τοποθετούν εκεί τα χρήματά τους. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική που ακολουθούν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αναλυτές θεωρούν ότι μετά την απόφαση για Brexit η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε στερλίνα, πιθανότατα αύριο Πέμπτη. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν φαίνεται να βιάζεται για να χαλαρώσει περισσότερο τη νομισματική του πολιτική. Σήμερα η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται σε 1,08 ελβετικά φράγκα. Η SNB εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελβετία θα διαμορφωθεί φέτος στο -0,4%. Η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας για το 2016 αναμένεται να κυμανθεί από 1% έως 1,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ