ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωσε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Μείωσε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας
REUTERS/Neil Hall

Σε μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας ενώ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικού χρέους ύψους 60 δισ. λιρών προκειμένου να αποσοβήσει το πλήγμα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το φετινό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και είπε ότι αναμένει αδύναμη ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, ενώ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25% από το 0,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς.

Παράλληλα ξεκίνησε δύο νέα προγράμματα, ένα για την αγορά 10 δισ. λιρών εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και ένα – το ύψους του οποίου ενδεχομένως να φθάσει τα 100 δισ. λίρες – για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν ακόμα και μετά τη μείωση των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,0%, καθώς η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου.

Ωστόσο, το 2017 φέρνει μια σημαντική πτωτική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στο 0,8% από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,3%. Η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2018 αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 1,8%.

Η κεντρική τράπεζα επίσης αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της στερλίνας, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2018 και το 2019. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε ότι το κόστος του να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% στο άμεσο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη.

Ο Μάρκ Κάρνει επικεφαλής της τράπεζας δεσμεύθηκε ότι θα γίνει «οποιαδήποτε κίνηση κριθεί αναγκαία προκειμένου να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές περιστάσεις», καθώς σήμερα ήταν αναγκασμένος να κάνει μια από τις πιο κρίσιμες ανακοινώσεις της καριέρας του. Ήδη κατά την ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων είχε προαναγγείλει τη μείωση των επιτοκίων και άλλα μέτρα στήριξης της βρετανικής οικονομίας.

«Αν η εικόνα της οικονομίας επιδεινωθεί, για να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο, η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει πάντα κάποιες λύσεις νομισματικού χαρακτήρα που μπορούν να εφαρμοστούν», είχε αναφέρει μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο καναδικής καταγωγής κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας τόνισε ότι η Τράπεζα θα δράσει ώστε να αντισταθμίσει όσο μπορεί τις επιπτώσεις της απόφασης του βρετανικού λαύ στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Η μείωση των βρετανικών επιτοκίων από το ήδη ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,5% στο οποίο βρίσκονταν ήταν κάτι αναμενόμενο για τους επενδυτές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ