ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρασκήνιο πίσω από την τροπολογία για τις οφειλές στα τελωνεία

Το παρασκήνιο πίσω από την τροπολογία για τις οφειλές στα τελωνεία

Τη δική τους εξήγηση για την τροπολογία που ξεσήκωσε χθες αντιδράσεις στη Βουλή και απεσύρθη κακήν κακώς δίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για τροπολογία για καλό σκοπό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το περασμένο καλοκαίρι, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, πολλές εταιρείες είχαν επιχειρήσει να πληρώσουν βεβαιωμένες οφειλές σε τελωνεία για εισαγωγές προϊόντων που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (κυρίως πετρελαιοειδή) μέσω τραπεζικών ή προσωπικών επιταγών.

Ωστόσο, λόγω των capital controls, οι επιταγές έμειναν ακάλυπτες και στις επιχειρήσεις αυτές που χρωστούσαν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης έπεσαν πρόστιμα ίδιου ύψους όσο ήταν και ο φόρος. Έτσι κλήθηκαν να πληρώσουν διπλό φόρο.

Η χθεσινή τροπολογία δεν έσβηνε κανένα πρόστιμο, αλλά προέβλεπε ότι αν πληρώσεις το 3% της αρχικής οφειλής και μέσα σε δέκα ημέρες καταβάλεις και την πρώτη δόση, το υπόλοιπο (φόρος και πρόστιμο) μπορεί να ρυθμιστεί από 2 έως 48 δόσεις.

Κατά το υπουργείο είναι θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις, αν δεν ρυθμιστεί θα κλείσουν και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει τίποτα, ενώ αν ρυθμιστεί η οφειλή σε δόσεις, θα μπορεί να γίνει άρση των δεσμεύσεων και των κατασχέσεων, να σωθούν.

Στο ερώτημα γιατί το θέμα δεν είχε ρυθμιστεί τόσους μήνες, αλλά και γιατί η τροπολογία αφορούσε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2015 έως και τις 31 Αυγούστου 2015, το υπουργείο δείχνει στην πλευρά των θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ