ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η παραγωγή των γαλλικών κρασιών

Μειωμένη η παραγωγή των γαλλικών κρασιών
Η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7,9% στα 44,1 εκατ. εκατόλιτρα που αντιστοιχούν σε 5,9 δισ. φιάλες κρασιού. (φωτογραφία αρχείου) EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Η παραγωγή των γαλλικών κρασιών αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Αιτία είναι οι παγετοί που είχαν εκδηλωθεί την άνοιξη και η πτώση χαλαζιού που, όπως τώρα φαίνεται, έπληξαν καίρια αμπελώνες σε διάφορες περιοχές – από την Καμπανία έως τη Βουργουνδία – μειώνοντας τη σοδειά τους.

Η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7,9% στα 44,1 εκατ. εκατόλιτρα που αντιστοιχούν σε 5,9 δισ. φιάλες κρασιού. Το κρασί είναι το πιο σημαντικό εξαγωγικό γεωργικό προϊόν της Γαλλίας. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις κρασιού στο εξωτερικό ανήλθαν πέρυσι σε 8,27 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία των τελωνειακών Αρχών.

Η αξία των πωλήσεων κρασιού στο εξωτερικό είχε ενισχυθεί πέρυσι κατά 12% λόγω της αύξησης της αξίας των εξαγωγών σαμπάνιας. Στην περιοχή Βουγουνδίας - Μποζολέ, όπου παράγονται μερικά από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, η παραγωγή λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών μπορεί να μειωθεί κατά 23% στα 1,77 εκατ. εκατόλιτρα.

Στην Καμπανία, ο παγετός της άνοιξης κατέστρεψε καλλιέργειες άνω των 11.360 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές. Στην περιοχή Σαρέντ, όπου οι καλλιέργειες προορίζονται για την παρασκευή κονιάκ, η παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 15% στα 8,12 εκατ. εκατόλιτρα.

Εντούτοις, στο Μπορντό η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει ως επί το πλείστον σταθερή στα 5,64 εκατ. εκατόλιτρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας αναφέρει, πάντως, ότι οι προβλέψεις αυτές είναι προκαταρκτικές και μπορεί να παρουσιάσουν στην πορεία κάποια μεταβολή είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ