ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα λιτότητας στη Σαουδική Αραβία

Μέτρα λιτότητας στη Σαουδική Αραβία
REUTERS/ Faisal Nasser

Μέτρα λιτότητας αποφάσισε να λάβει η Σαουδική Αραβία μετά τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που μείωσε σημαντικά τα κρατικά έσοδα.

Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 10% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί το 2017 στο 9,6% από 13% που εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος, καθώς η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις για μειώσεις δαπανών, ανέφεραν στελέχη του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το έλλειμμα της χώρας που εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στον κόσμο σκαρφάλωσε στο 16% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον καιρό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη αραβική οικονομία θα παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη 1,2% και ότι μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη στη χώρα θα διαμορφωθεί σε περίπου 2,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ