ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν τα μηνιαία λουκέτα σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

Ξεκίνησαν τα μηνιαία λουκέτα σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Από τη Ρόδο θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει το κλείσιμο έως και για 30 ημέρες επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν.

Ελεγκτές της ΓΓΔΕ από άλλη περιοχή που έκαναν ελέγχους στο Νησί των Ιπποτών, μπήκαν για έλεγχο σε μεγάλο club, ωστόσο εργαζόμενοι στην επιχείρηση με λεκτικές απειλές όχι μόνο δεν τους άφησαν να κάνουν τη δουλειά τους αλλά τους εξεδίωξαν.

"Φύγετε για να μην έχουμε κι άλλα", ήταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας 'Η Ροδιακή' η απειλή προς τους εφοριακούς.

Οι ελεγκτές επικοινώνησαν με την ηγεσία της ΓΓΔΕ η οποία τους έδωσε εντολή να κινήσουν τις διαδικασίες για να μπει λουκέτο "διαρκείας" στην εν λόγω επιχείρηση. Ουσιαστικά θα ανασταλεί η λειτουργία του club για διάστημα 30 ημερών κάτι που σημαίνει πως θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έχει ξεκαθαρίσει στις υπηρεσίες πως "ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος".

Να σημειωθεί πως στην εν λόγω περίπτωση δεν εφαρμόζεται η απόφαση για άμεσο 48ωρο λουκέτο, που ισχύει στις επιχειρήσεις όσων ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή αποδείξεις -ανεξαρτήτως πλήθους- των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 500 ευρώ, αλλά αυστηρότερες διατάξεις.

Η ακαμψία αυτή του νόμου να μην μπαίνει άμεσα λουκέτο, αλλά αυτό να ακολουθεί σχετικής έκθεσης που υποβάλλουν οι προϊστάμενοι της τοπικής εφορίας στη ΓΓΔΕ είναι ήδη υπό εξέταση από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στην πράξη αποδείχθηκε πως λειτουργεί ως κίνητρο για τους θρασείς φοροφυγάδες προκειμένου να παρεμποδίζουν τους ελέγχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ