ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρο-φορο-δότες υπέρ του ελληνικού Δημοσίου...

Πληρο-φορο-δότες υπέρ του ελληνικού Δημοσίου...

Το βρετανικό μοντέλο για την αξιοποίηση πληροφοριών οικονομικού ενδιαφέροντος και την προστασία των πληροφοριοδοτών σκοπεύει να αξιοποιήσει η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας και στην υλοποίησή του συμμετέχει και ο ΟΟΣΑ.

Ο επικεφαλής της Γραμματείας Γιώργος Βασιλειάδης βρέθηκε προ ημερών στο Λονδίνο, όπου είχε επαφές με το ειδικό γραφείο της βρετανικής αστυνομίας το οποίο χειρίζεται το θέμα των "μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος".

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της βρετανικής υπηρεσίας στην Αθήνα για παροχή τεχνογνωσίας, ενώ ήδη στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατάρτισης νομοσχεδίου με στόχο να έχει γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του έτους.

Στόχος είναι να παρασχεθεί πλήρης νομική κάλυψη και προστασία της εργασίας όσων δίνουν πληροφορίες ικανές να αποτρέψουν ζημιά του δημοσίου συμφέροντος, κάτι που ισχύει και στη Βρετανία.

Οι αλλαγές στο πλαίσιο των "μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος", όπως είναι ο δόκιμος ελληνικός όρος για τους πληροφοριοδότες , αποτελούν μνημονιακή δέσμευση και η κυβέρνηση επικουρείται τεχνικά από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο ΟΟΣΑ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο σημερινός νόμος παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο σε κατηγορίες για ψευδή καταμήνυση ή συκοφαντική δυσφήμηση και πως για να υπάρξει η όποια προστασία υπάρχει η προϋπόθεση μη εμπλοκής του πληροφοριοδότη στο αδίκημα, δεδομένου ότι σήμερα η προστασία του προσώπου βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εισαγγελέα και μόνο εάν εκκρεμεί ποινική διαδικασία.

Η κυβέρνηση υιοθετώντας το βρετανικό μοντέλο και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ εξετάζει ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας των πληροφοριοδοτών με στόχο την αποκάλυψη όχι μόνο φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και φορολογικών αδικημάτων. Έτσι, όποιος αποκαλύπτει υποθέσεις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον θα προστατεύεται πλήρως. Παράλληλα, όπως γίνεται γνωστό, για να απολαύσει την προστασία του νόμου ο πληροφοριοδότης θα πρέπει οι πληροφορίες που θα δίνει να μην αφορούν προσωπικώς τον ίδιον αλλά να βλάπτονται τα συμφέροντα του δημοσίου και δη τα δημόσια έσοδα.

Τέλος, παράλληλα με το νομικό υπόβαθρο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών προκειμένου η διαδικασία να κινείται μεθοδικά και να προηγείται η τεκμηρίωση πριν κάθε υπόθεση να παίρνει το δρόμο της έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ