ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδιοργανώνει την οικονομική αντικατασκοπεία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Αναδιοργανώνει την οικονομική αντικατασκοπεία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Το τμήμα οικονομικής αντικατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για το Έγκλημα θα υπάγεται πλέον στα γερμανικά τελωνεία, για τα οποία είναι απευθείας αρμόδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Ng Han Guan/Pool

Το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σχεδιάζει αλλαγές, σε μια προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σχεδιάζει την «αναδιοργάνωση» και τον «αναπροσανατολισμό» του τμήματος οικονομικής αντικατασκοπείας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η «Handelsblatt».

Το τμήμα οικονομικής αντικατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για το Έγκλημα θα υπάγεται πλέον στα γερμανικά τελωνεία, για τα οποία είναι απευθείας αρμόδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ το προσωπικό θα αυξηθεί από τα 25 στα 50 στελέχη, και σταδιακά θα φτάσει τα 160.

Σήμερα η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί κυρίως ως κέντρο πληροφοριών το οποίο κατευθύνει τα στοιχεία του προς τις αρμόδιες ερευνητικές αρχές. Στο μέλλον, η εν λόγω μονάδα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάλυση των πληροφοριών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

HANDEL

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε Κάι Μπούσμαν, η Γερμανία αποτελεί κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς, όπως προκύπτει από έρευνα την οποία εκπόνησε ο καθηγητής για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στη χώρα γίνεται ετησίως ξέπλυμα 50-100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ομοσπονδιακή Αστυνομία για το Έγκλημα έλαβε το 2014 περισσότερες από 24.000 πληροφορίες για παράνομη οικονομική δραστηριότητα.

Από αυτές ελάχιστες περιπτώσεις κατέληξαν στην άσκηση δίωξης, ενώ μόνο σε τρεις ταυτοποιήθηκε σχέση με άτομα που περιλαμβάνονται σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ