ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη απάτη με τον ΦΠΑ; Αμ ...POS!

Μεγάλη απάτη με τον ΦΠΑ; Αμ ...POS!

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που διέθετε ξένα τερματικά POS που χρησιμοποιούνται για πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία

Συγκεκριμένα, εταιρείες πουλούσαν στην Ελλάδα POS, τα οποία εκτελούσαν συναλλαγές χωρίς να αποδίδουν στο Ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ και αυτό γιατί ήταν συνδεδεμένα με τράπεζα του εξωτερικού που δεν ήταν συμβεβλημένη με το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο επικεφαλής της ΓΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί 24 άτομα ενώ έχουν κατασχεθεί 164 τερματικά.Όπως προέκυψε το κύκλωμα είχε πουλήσει 1.195 μηχανήματα σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Η ΓΓΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα αποδεικτικά κυπριακών POS που χρησιμοποιούνταν από γνωστό εστιατόριο στη Γλυφάδα, αλλά και από φαρμακείο στο Χαλάνδρι.

Πάντως, τα τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία το οποίο είχε έδρα το Λουξεμβούργο ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γίνονταν στη Μάλτα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, η αποδοχή πληρωμών με κάρτες οι οποίες εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό απαγορεύεται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που διέπει τα capital controls και για τον λόγω αυτό σε συνεργασία με την Οικονομική Εισαγγελία σχηματίστηκαν δικογραφίες για τους 24 συλληφθέντες, ενώ βεβαιώθηκαν και 41 μη αυτόφωρες παραβάσεις.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων σημείωσε ότι η ΓΓΔΕ εστιάζει στην πλευρά της απόκρυψης φόρων, καθώς όταν δεν εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές στην Ελλάδα, μέσω ελληνικών POS, τότε δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός φορολογικός έλεγχος.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.

mypos

Φοροδιαφυγή νέου τύπου

Παράλληλα τις προηγούμενες εβδομάδες τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν σε νησιά και τουριστικές περιοχές πλήθος επιχειρήσεων που έκοβαν αποδείξεις μόνον από τα POS – τα μηχανάκια στα οποία χρεώνονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- και όχι κανονικές αποδείξεις.

Τα τερματικά POS μπορεί να πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα, δεν υποκαθιστούν όμως επ’ ουδενί την κανονική απόδειξη, καθώς δεν είναι συνδεδεμένα με την ταμειακή μηχανή. Επομένως η τράπεζα χρεώνει κανονικά τη συναλλαγή, η εφορία όμως δεν μαθαίνει ποτέ για αυτή, ήτοι έχει μαύρα μεσάνυκτα για τις πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.

Μετά από εντολές της ηγεσίας της ΓΓΔΕ τα κλιμάκια ελεγκτών εκτός από το Ζ της ταμειακής μηχανής , αντιπαραβάλλουν τις εκδοθείσες αποδείξεις με τα έσοδα τα οποία αντιστοιχούν στις πωλήσεις με πλαστικό χρήμα.

Από την αντιπαραβολή αυτή έχουν βρεθεί μπροστά σε κραυγαλέες περιπτώσεις φοροκλοπής.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία σε καφέ στη Μύκονο. Όταν έλεγξαν το POS είδαν ότι έχουν γίνει συναλλαγές με κάρτες συνολικής αξίας 730 ευρώ. Στη διασταύρωση όμως των στοιχείων με τις εκδοθείσες αποδείξεις για τις πληρωμές με κάρτα διαπίστωσαν ότι έχει εκδοθεί μια και μόνη απόδειξη αξίας 87 ευρώ, ήτοι ο επιχειρηματίας "τσέπωσε" 643 ευρώ χωρίς απόδειξη, στα οποία ο ΦΠΑ αν είχε κοπεί απόδειξη θα ήταν 124 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ