Πορτογαλία: Καλά νέα για την ανεργία - Χαμηλό 5ετίας το β' τρίμηνο
Σε χαμηλό πενταετίας μειώθηκε η ανεργία στην Πορτογαλία το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.
Η εθνική στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,8% το δεύτερο τρίμηνο, αρκετά χαμηλότερα από το 12,4% ένα τρίμηνο νωρίτερα και το 11,9% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το ποσοστό της μειώθηκε ύστερα από δύο ανοδικά τρίμηνα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο το ποσοστό που ανακοινώθηκε είναι κάτω από τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για 11,3% και το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011, λίγο πριν η Πορτογαλία αιτηθεί την υπαγωγή της σε πρόγραμμα στήριξης.
«Είναι καλά νούμερα, το πιο σχετικό είναι η μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση που αντιστοιχεί σε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας», σχολίασε ο Ζοζέ Μιγκέλ Σερντέιρα, οικονομολόγος στην Banco BPI στη Λισαβόνα.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σχεδόν κατά 13% από το προηγούμενο τρίμηνο και περίπου 10% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα 559.300 άτομα, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 2% και 0,5% αντίστοιχα στα 4,6 εκατομμύρια.
Το συνολικό εργατικό δυναμικό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 5,16 εκατ. άτομα. Το ποσοστό των νέων ανέργων μειώθηκε στο 26,9% το τρίμηνο από το 31% την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.
Ποιες κατηγορίες εργαζομένων εντάσσονται και από πότε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας
01:00
Πότε ξεκινά η καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου στους δικαιούχους - Αναλυτικά ανά ταμείο
00:30
Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια επιβάλλει η Τσεχία
23:58
Μελάνια Τραμπ: «Έσπασε» το εμπάργκο του συζύγου της, δίνοντας άδεια στο CNNi
23:49