ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών δίνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, «κλειδί» για τον υπολογισμό των συντάξεων δεν αποτελεί μόνο η ημερομηνία της αίτησης της συνταξιοδότησης αλλά και πότε διεκόπη η επαγγελματική δραστηριότητα. Ακόμα και αν η αίτηση κατατέθηκε πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, αν η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έγινε μετά την αίτηση και κυρίως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση το νέο τρόπο.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτές που κατατέθηκαν μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016, και αυτές που κατατέθηκαν από την έναρξη ισχύος του νόμου (13 Μαΐου 2016) και μετά.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, θα αντιμετωπίζονται αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας που υποβλήθηκαν το αργότερο έως και τις 12/05/2016, εφόσον οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν παράλληλα διακόψει τη δραστηριότητα τους (και στην περίπτωση των αυτοκινητιστών έχουν καταθέσει και την επαγγελματική άδεια οδήγησης). Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στις 05/05/2016 και η διακοπή της δραστηριότητας του έχει γίνει μέχρι και την 12/05/2016, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξής του γίνεται βάσει του προϊσχύοντος καθεστώτος.

Αντίθετα, αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας κρίνονται με το νέο ποσοστό, εφόσον η διακοπή της δραστηριότητας έγινε από τις 13/5/2016 και μετά, παρότι οι αιτήσεις κατατέθηκαν έως και την 12/05/2016. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στις 05/05/2016 και η διακοπή της δραστηριότητας του έχει γίνει 14/05/2016 ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξής του γίνεται βάσει του νέου καθεστώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ