ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρούς όρους βάζει η Γερμανία για την παράταση του Ταμείου Γιούνκερ

Αυστηρούς όρους βάζει η Γερμανία για την παράταση του Ταμείου Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker) κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 στις Βρυξέλλες REUTERS/Francois Lenoir

Με αυστηρούς όρους συναρτά την συγκατάθεσή της στην παράταση του λεγόμενου «Ταμείου Γιούνκερ» (Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων – EFSI) η γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας μεταξύ άλλων και εθνική χρηματοδοτική συμμετοχή ύψους τουλάχιστον 10%.

Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο, «δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια συνεχής χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από κοινοτικούς πόρους», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προσέξει περισσότερο την ποιότητα των σχεδίων που στηρίζονται.

«Ο στόχος τον οποίο έχει θέσει ο πρόεδρος Γιούνκερ προκειμένου να κινητοποιήσει 315 δισ. ευρώ για επενδύσεις έως το 2018 δεν πρέπει να αναδειχθεί σε φετίχ», προειδοποιεί το έγγραφο, το οποίο –όπως επισημαίνει το περιοδικό– θα σταλεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Προκειμένου δε να μην αποτραπούν οι ιδιώτες επενδυτές λόγω του Ταμείου, θα πρέπει να ιδρυθεί μια υπηρεσία καταγγελιών που θα είναι ανεξάρτητη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία διοικεί το Ταμείο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα σχέδια που στηρίζονται δεν θα πρέπει μελλοντικά να επικεντρώνονται πρωτίστως στην Γαλλία, την Βρετανία και την Ισπανία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ