ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν να αποδίδουν τα ομόλογα για φοροφυγάδες

Αρχίζουν να αποδίδουν τα ομόλογα για φοροφυγάδες

Ολο και περισσότεροι κάτοικοι της Αργεντινής με κρυμμένα κεφάλαια στο εξωτερικό εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει αρχίσει γι’ αυτούς η χώρα στην προσπάθεια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Η Αργεντινή θέλει να πουλήσει κρατικά ομόλογα αξίας έως 8 δισ. δολαρίων με μηδενικό επιτόκιο σε όσους έχουν κρύψει κεφάλαια στο εξωτερικό και θέλουν τώρα να τα φέρουν πίσω. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ομόλογα τριετούς και επταετούς διάρκειας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου. Επίσης υπάρχει η επιλογή να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 10% των κεφαλαίων που δηλώνονται. «Δεχόμαστε χιλιάδες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από άτομα που έχουν αποφασίσει να δηλώσουν κεφάλαια» δήλωσε στο Bloomberg ο Νίκολας Τσιέσα, στέλεχος της χρηματιστηριακής εταιρείας Balanz Capital.

Το υψηλό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα της χώρας έχει οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων των ομολόγων αυτών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα τριετή ομόλογα δεν θα μπορούν να πουληθούν στη δευτερογενή αγορά πριν από τη λήξη τους, ενώ οι αγοραστές των ομολόγων επταετούς διάρκειας θα πρέπει να τα διακρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ