ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντοχή της βρετανικής οικονομίας στη μετα-Brexit εποχή;

Αντοχή της βρετανικής οικονομίας στη μετα-Brexit εποχή;
Reuters

Αντοχή δείχνουν τα πρώτα σημάδια της βρετανικής οικονομίας στη μετα-Brexit εποχή, μένει ωστόσο να φανεί εάν αυτά θα έχουν και διάρκεια.

Τόσο η αγορά εργασίας όσο κυρίως οι λιανικές πωλήσεις που τον Ιούλιο κατέγραψαν μια απροσδόκητη αύξηση (τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2002) ώθησαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 τον δείκτη της Citigroup Economic Surprise Index, ο οποίος μετρά τα επίσημα στατιστικά συγκρίνοντάς τα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία αυτά, τα πρώτα επίσημα από την ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, έρχονται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ότι στη μετα-Brexit εποχή η Βρετανία θα πέσει σε ύφεση. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα στοιχήματα υπέρ μιας δεύτερης μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) τον Νοέμβριο να περιοριστούν, ενώ η ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε την περασμένη εβδομάδα την καλύτερη εδώ και έναν μήνα πορεία της.

Οπως ωστόσο δήλωσε ο Τζο Γκράις, επικεφαλής οικονομολόγος της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, «είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα και οι αριθμοί μιας εβδομάδας δεν δίνουν την πλήρη εικόνα». Μιλώντας στο Bloomberg, ο Γκράις είπε ότι «η ιστορία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί και ότι προς το παρόν οι πληροφορίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα και το εμπόριο είναι περιορισμένες».

«Οποιος σας λέει ότι επίκειται Αρμαγεδδώνας ψεύδεται, το ίδιο ισχύει και για όποιον υποστηρίζει πως είναι όλα τέλεια» προσθέτει ο οικονομολόγος της λονδρέζικης Daiwa Capital Markets Γκραντ Λιούις, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον απόηχο μιας τόσο θετικά απροσδόκητης αύξησης στις λιανικές πωλήσεις, οι αγορές θα το σκεφτούν πολύ πριν προεξοφλήσουν μια μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Το ερώτημα «αν χρειάζεται ή όχι νέα μείωση των επιτοκίων» θα απαντηθεί μόνο από νεότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Τέτοια είναι για παράδειγμα τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο για τον Ιούλιο – τον πρώτο μήνα μετά το δημοψήφισμα – τα οποία και πρόκειται να δημοσιευθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ