ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διελκυστίνδα Κομισιόν - Κυβέρνησης για την υπόθεση Γεωργίου

Διελκυστίνδα Κομισιόν - Κυβέρνησης για την υπόθεση Γεωργίου
Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στην πολιτική διένεξη που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα αναφορικά με το έλλειμμα του 2009 τοποθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας θέση υπέρ του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στην Κομισιόν εξέφρασε την άποψη ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση, τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Όπως ανέφερε η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

Μετέχοντας στην ενημέρωση Τύπου της Κομισιόν η Επίτροπος αποκάλυψε πως στάλθηκε επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητείται να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία «μαγειρεύτηκαν». Η προσέθεσε ότι ο λόγος που γίνεται τώρα η επιστολή είναι δηλώσεις που είδαν στα ελληνικά μέσα οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέματα ότι κάτι πάει λάθος.

«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό γιατί τα στατιστικά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία είναι σωστά καθώς έγιναν αποδεκτά από την Eurostat», είπε.

Η ίδια αποσαφήνισε πως Κομισιόν δεν σχολιάζει νομικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο ξεκαθάρισε πως τέτοιες κατηγορίες μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη ζημιά. «Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και τα στελέχη από τέτοιες κατηγορίες», σημείωσε.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της. Ο υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

Εκκρεμότητα από το 2011

Η παρέμβαση της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στοιχεία καθυστέρησε πέντε χρόνια και έγινε αφού πλέον ο κ. Γεωργίου απειλήθηκε με προφυλάκιση για κακούργημα.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκείνη την εποχή, κατήγγειλε πως ο τότε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου σε συνεργασία με την Eurostat -και σε γνώση της τότε ελληνικής κυβέρνησης - εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 μεγαλύτερο από ότι ήταν στην πραγματικότητα.

Η κ. Γεωργαντά υποστήριζε πως με πρωτοβουλία του κ. Γεωργίου ταξινομήθηκαν στη γενική κυβέρνηση, δηλαδή εντάχθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, μια σειρά ελλειμματικών ΔΕΚΟ, χωρίς όμως να προηγηθούν οι μελέτες και οι έρευνες που να δικαιολογούν την ένταξη αυτή. Κατ' αυτόν τον τρόπο το έλλειμμα του 2009 από το 12% πήγε στο 15,4%.

Η κ. Γεωργαντά είχε το Σεπτέμβριο του 2011 αποδώσει αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat και τους δανειστές στην τότε ελληνική κυβέρνηση. Κατά την κ. Γεωργαντά, στόχος ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος και να ληφθούν όλα τα μέτρα που ακολούθησαν.

Μετά τις καταγγελίες αυτές το Σεπτέμβριο του 2011 ο Γιάννης Αδαμόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με την διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, που αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Επικαλούμενος τις καταγγελίες της κ. Γεωργαντά υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου διόγκωσε παράνομα το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 στο 15,4%, γεγονός που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή του μνημονίου και την επιβολή εξαιτίας αυτού, στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού.

Κατόπιν της σχετικής μηνυτήριας αναφοράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι τότε Οικονομικοί Εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης πρότειναν την ποινική δίωξη και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, των επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ως υπόπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων – ιδίως λόγω μη προβολής αυτονόητων διαχρονικών επιχειρημάτων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα – τα οποία είχαν ως αντικείμενο και την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και τις εντεύθεν βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

Το Μάιο του 2015 ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας που ερευνούσε τη δικογραφία για το έλλειμμα του 2009 αποφάσισε αυτή να τεθεί στο αρχείο. Ειδικότερα, πρότεινε στο δικαστικό συμβούλιο να αρχειοθετηθεί η υπόθεση των καταγγελιών για το έλλειμμα του 2009, καθώς διαπίστωσε ότι δεν προκύπτουν οι αξιόποινες πράξεις που αποδίδονταν στον κ. Γεωργίου.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που προτείνονταν η αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς το καλοκαίρι του 2014 είχε υπάρξει αντίστοιχη πρόταση από την ανακρίτρια και τον αρμόδιο εισαγγελά να κλείσει οριστικά το θέμα, ωστόσο το συμβούλιο Εφετών είχε κρίνει τότε ότι η υπόθεση δεν πρέπει να μπει στο αρχείο και είχε ζητήσει να επιστρέψει η υπόθεση στην ανάκριση παραγγέλλοντας μάλιστα να διενεργηθούν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις.

Το Σεπτέμβριο του 2015 η τότε αντιεισαγγελέας (εισαγγελέας σήμερα) του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο υπ. αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, με το οποίο ο κ. Γεωργίου παραπέμφθηκε να δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, και ζήτησε να δικαστεί και για το κακούργημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωση, υποστηρίζοντας πως η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.

Η αναίρεση αυτή εξετάσθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προ εβδομάδων και αποφασίσθηκε η υπόθεση του κ. Γεωργίου να παραπεμφθεί για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών ώστε να κριθεί και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντοςγια το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.

Το πως θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση έχει μεγάλη σημασία, τόσο πολιτική, όσο και οικονομική. Ήδη στελέχη της καραμανλικής ΝΔ επικαλούνται τις δικαστικές αποφάσεις για να αποδομήσουν τον κ. Γεωργίου και να υποστηρίξουν πως το έλλειμα του 2009 ήταν μικρότερο από αυτό που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ. Τις σχετικές αιτιάσεις φαίνεται πως υιοθετούν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων.

Ωστόσο, η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή των θεσμών που θεωρούν ότι ο κ. Γεωργίου έχει καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος για τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της χώρας ή να αναλάβουν την ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής.

Το θέμα ωστόσο τερματίζεται με τη σημερινή ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ