ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρίφος η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Γρίφος η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων
Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν Reuters

Τα βλέμματα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ.

Κάποιοι αναμένουν στο ετήσιο συμπόσιο η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)Τζάνετ Γέλεν να παγιώσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων με αργό ρυθμό από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Άλλοι αναλυτές δεν αποκλείουν να χρησιμοποιήσει την ομιλία της στο Jackson Hole για να κηρύξει την έναρξη μιας «κούρσας» ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, αρχής γενομένης ακόμη και από τον Σεπτέμβριο.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πάντως πως όσοι ελπίζουν σε μια σαφέστερη εικόνα γύρω από τη νομισματική πολιτική της Fed, στη συνάντηση στο Jackson Hole μάλλον θα απογοητευτούν.

Αυτό αφενός γιατί οι συζητήσεις θα αφορούν σε γενικότερα μακροπρόθεσμα ζητήματα και αφετέρου διότι η αύξηση επιτοκίων που αναμένουμε για τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα εξαρτηθεί κυρίως από οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν στο μέλλον.

Επιπρόσθετα με τις αμερικανικές εκλογές να έρχονται σε λίγους μήνες δύσκολα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση άμεσα.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αν νικήσουν οι Δημοκρατικοί τις εκλογές, ενώ σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικάνων δεν θα υπάρξει καμία αύξηση για πολύ καιρό, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί σε ύφεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ