ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

15+1 προαπαιτούμενα μακριά από τη δόση των 2, 8 δισ. ευρώ

15+1 προαπαιτούμενα μακριά από τη δόση των 2, 8 δισ. ευρώ
REUTERS

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εν όψει των συναντήσεων που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών της ευρωζώνης των πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στο μέτωπο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με την δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και την προεργασία που έχει γίνει για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης στα μέσα Οκτωβρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση υπό τον Γιώργο Χουλιαράκη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με βασικό θέμα τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, από τα οποία οι δανειστές προσβλέπουν πως θα επέλθει σημαντική εξοικονόμηση.

Ήδη έχει υπάρξει σημαντική προετοιμασία για τα περισσότερα εκ των προαπαιτούμενων και εξ αποστάσεως διαβούλευση με τους θεσμούς ειδικά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και του νέου Ταμείου.

Τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να τρέξουν έως τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου έως τις 31 Οκτωβρίου να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι τα εξής:

  • Επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
  • Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ.
  • Μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ.
  • Μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων από το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Επικύρωση από το κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.
  • Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες.
  • Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Νέο πλαίσιο για την κατανομή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
  • Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια υψηλής τάσης, με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.
  • Εκκίνηση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
  • Ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.
  • Εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
  • Λήψη μέτρων για την παροχή των επαρκών εγγυήσεων, ώστε η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
  • Διορισμός Συμβουλίου στην Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.

Το 16ο προαπαιτούμενο

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι έως το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθεί στη Μπρατισλάβα, αλλά και πριν την έλευση των θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, να έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες από τις πιο πάνω εκκρεμότητες.

Άδηλο είναι το κατά πόσο η υπόθεση των στατιστικών στοιχείων του 2009 και η δίωξη που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου θα θέσει προσκόμματα στην εκταμίευση της δόσης ή στην έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, αποτελώντας το 16ο προαπαιτούμενο.

Αυτό θα καταδειχθεί μετά το Euroworking Group της Δευτέρας και τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσαακαλώτου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ