ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι έμμεσοι φόροι «διασώζουν» τα φορολογικά έσοδα

Οι έμμεσοι φόροι «διασώζουν» τα φορολογικά έσοδα

Στους έμμεσους φόρους στηρίχθηκαν τα φορολογικά έσοδα έως και τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα 6 στα 10 ευρώ φόρων να προέρχονται από ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και λοιπούς έμμεσους φόρους.

Σε αντίθεση με τους άμεσους φόρους που επιβαρύνουν αναλογικά εκείνους που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα οι έμμεσοι φόροι βαρύνουν την κατανάλωση πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τη διάρθρωση των εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο δείχνουν πως το 61% των φορολογικών εσόδων προήλθε από έμμεσους φόρους έναντι 39% από άμεσους. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% (οι έμμεσοι) και 43,9% (οι άμεσοι).

Στο πρώτο εξάμηνο 2016 οι εισπράξεις έμμεσων φόρων αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ επιμέρους τον Ιούνιο τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015. Η αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015 επιμερίζεται σε 740 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισπράξεων έμμεσων φόρων και στα υπόλοιπα περίπου 270 εκατ. ευρώ από τους άμεσους.

Οι εισπράξεις από ΦΠΑ εμφάνισαν αύξηση κατά 52,84% ή κατά 381,31 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015. Τα έσοδα δε από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού που εισπράττονται από τα τελωνεία κατέγραψαν αύξηση κατά 263,95 εκατ. ευρώ, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται εν μέρει σε φαινόμενα αποθεματοποίησης πριν από την έναρξη ισχύος των αυξήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ