ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βλέμματα των αγορών στο Jackson Hole

Τα βλέμματα των αγορών στο Jackson Hole
Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν Reuters

Στη σημερινή ομιλία της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν στο Jackson Hole έχουν στραμμένα τα βλέμματα οι αγορές, προσδοκώντας ενδείξεις για τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η Γέλεν αναμένεται να εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην οικονομία, αυξάνοντας ενδεχομένως τις προσδοκίες για άνοδο επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε άνοδο το δολάριο και σε βραχυπρόθεσμη πτώση τον χρυσό.

Κάποιοι αναμένουν η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να παγιώσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων με αργό ρυθμό από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πάντως πως όσοι ελπίζουν σε μια σαφέστερη εικόνα γύρω από τη νομισματική πολιτική της Fed, στη συνάντηση στο Jackson Hole μάλλον θα απογοητευτούν.

Αυτό αφενός γιατί οι συζητήσεις θα αφορούν σε γενικότερα μακροπρόθεσμα ζητήματα και αφετέρου διότι η αύξηση επιτοκίων που αναμένουμε για τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα εξαρτηθεί κυρίως από οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν στο μέλλον.

Επιπρόσθετα με τις αμερικανικές εκλογές να έρχονται σε λίγους μήνες δύσκολα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ