ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Ενισχύθηκαν τα επιχειρήματα για αύξηση των επιτοκίων

Γέλεν: Ενισχύθηκαν τα επιχειρήματα για αύξηση των επιτοκίων

Τα επιχειρήματα για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες, λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για συγκρατημένη ανάπτυξη της οικονομίας, δήλωσε η Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν δεν αναφέρθηκε στον χρόνο που πιθανόν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, αλλά οι δηλώσεις της ενίσχυσαν την άποψη ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να γίνει αργότερα στη διάρκεια του έτους. Οι επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας στο τριήμερο διεθνές συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, η Γέλεν δήλωσε ότι «η αμερικανική οικονομία είναι κοντά στους καταστατικούς στόχους της Fed για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών».

«Εν όψει της συνεχιζόμενης ισχυρής επίδοσης της αγοράς εργασίας και των εκτιμήσεων μας για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, πιστεύω ότι τα επιχειρήματα υπέρ μίας αύξησης του επιτοκίου της Fed έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρεται στο γραπτό κείμενο ομιλίας της Γέλεν. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Fed εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι σταδιακές.

Η Fed αύξησε τον περασμένο Δεκέμβριο τα επιτόκια, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις φέτος, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, της αναστάτωσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και του γενικά υποτονικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές βλέπουν σήμερα πιθανότητα 18% για μία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και 53% για την αύξησή τους τον Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ