ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τήρηση των συμφωνηθέντων» το μήνυμα Μοσκοβισί στην Αθήνα

«Τήρηση των συμφωνηθέντων» το μήνυμα Μοσκοβισί στην Αθήνα
Ευκλείδης Τσακαλώτος - Πιερ Μοσκοβισί ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στον «πάγο» αναμένεται να βάλει εκ νέου σήμερα ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί τόσο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, όσο και το αίτημα για μικρότερη εμπλοκή των θεσμών στη «μικροδιαχείριση» του προγράμματος.

Το ίδιο είχε κάνει και τον Ιούλιο όταν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του είχε θέσει τα σχετικά αιτήματα. Πλέον η σχετική απόρριψη δεν συνδέεται μόνον με τις «ιδεοληψίες» της ζώνης του ευρώ για το ελληνικό χρέος και με τις πιέσεις για έγκαιρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά και με την υπόθεση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων του 2009 και τη δικαστική δίωξη του πρώην επικεφαλής της; Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου.

Το μήνυμα του Ευρωπαίου Επίτροπου προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη σήμερα στις Βρυξέλλες θα είναι «να μην αφεθούν η αξιολόγηση και η υπόθεση του χρέους όμηροι δικαστικών αποφάσεων» και να επιβεβαιωθεί η βούληση της Ελλάδος για τήρηση και σεβασμό των συμπεφωνημένων.

Στην συνάντηση που θα είναι προπαρασκευαστικής φύσεως ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου ο κ. Μόσκοβισί αναμένεται να τονίσει στην κυβέρνηση πως δεν πρέπει να σταυρώσει τα χέρια και να χαλαρώσει τκαι πως πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Ο ίδιος αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως για να επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα πρέπει η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα και να ασχοληθεί με την κανονικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό πέραν από την υπόθεση Γεώργιου και την αποσαφήνιση πως δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει έως τα μέσα Οκτωβρίου να ενεργοποιηθεί τη νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και να προχωρήσει το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Κατά κάποιες πληροφορίες στη συνάντηση θα εξετασθούν και οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους προϋποθέτει να μην υπάρχουν «σκιές» για τα ελληνικά στατιστικά μεγέθη, αλλά και να έχουν πρώτα διευθετηθεί τα προαπαιτούμενα για την υπό- δόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στη βάση αυτή ο κ. Μοσκοβισί θα τονίσει πως η Κομισιόν θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της να υπάρξουν γρήγορα θετικές εξελίξεις.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ