ΠΟΜΙΔΑ: Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ κρύβουν οδυνηρές εκπλήξεις
Ο Στράτος Παραδιάς, ιδρυτής και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων - Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

«Ιδιαίτερα οδυνηρές εκπλήξεις» επιφυλάσσουν τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ 2016 σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι δεν πρόκειται να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα παράλογα αυξημένα ποσά που τους ζητούνται να πληρώσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σημειώνει πως από τα εκκαθαριστικά αυτά προκύπτει ότι οι εφετινές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ εμφανίζουν μικρές μειώσεις μόνον σε φορολογούμενους οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ έχουν στοχοποιήσει ως θύματά τους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες, και ιδιαίτερα τις εξής κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων:

1. Τους φορολογούμενους που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

2. Τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).

3. Τους ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων, (αύξηση 23-25%).

4.Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000€/τ.μ. στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.

5.Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου. Για παράδειγμα αν η τιμή ζώνης από 2.000€/τ.μ μειώθηκε σε 1.650€/τ.μ, ή από 1500€/τ.μ σε 1.250€/τ.μ, ουδεμία απολύτως μείωση έγινε στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.

6. Τις επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κλπ. νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιουμένων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.

Κατά τη ΠΟΜΙΔΑ, η «χαριστική βολή αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να εξαγγελθεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ακόμη ληστρικότερο ΦΑΠ, ο οποίος, με πρόσχημα κάποιο αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία, θα πολλαπλασιάσει τις φορολογικές υποχρεώσεις των ήδη επιβαρυμένων πολιτών και θα τους οδηγήσει σε πλήρη στάση πληρωμών».

Διαβάστε επίσης