ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι πιέσεις για αποχώρηση Μπαρόζο από την Goldman Sachs

Αυξάνονται οι πιέσεις για αποχώρηση Μπαρόζο από την Goldman Sachs

Περισσότερες από 76.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από εργαζομένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κορυφαίο πόστο της Goldman Sachs.

Στις αρχές Ιουλίου και δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Goldman στο Λονδίνο, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Μεταξυ αυτών και μια πρωτοβουλία μέσω του ιστότοπου «change.org», η οποία ξεκίνησε από μια ομάδα εργαζομένων στην ΕΕ, και η οποία ζητά την επιβολή κυρώσεων στον Μπαρόζο, μεταξύ των οποίων και αναστολή της σύνταξής του που ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, μετά την απόφασή του να υπηρετήσει της συμφέροντα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Στην έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών τονίζεται, μάλιστα, ο ρόλος της επενδυτικής τράπεζας στην κρίση ενυπόθηκων δανείων (subprime) στις ΗΠΑ, καθώς και στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

«Η απόφαση να εργαστεί για μία από τις τράπεζες με την πιο ενεργό εμπλοκή στην κρίση ενυπόθηκων δανείων που οδήγησε στην κρίση των ετών 2007-2008 τη χειρότερη μετά τη Μεγάλη Ύφεση, καθώς και μια από τις τράπεζες που ενεπλάκησαν περισσότερο στην κρίση χρέους της Ελλάδας, βοηθώντας αρχικά στη συγκάλυψη του ελλείμματος και κερδοσκοπώντας στη συνέχεια εις βάρος της χώρας έχοντας πλήρη γνώση της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα ανεύθυνων πρακτικών που θίγουν σοβαρά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και είναι, αν όχι ποινικά, ηθικά καταδικαστέες», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό κείμενο.

Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν 150.000 υπογραφές, προκειμένου το αίτημα της επιβολής κυρώσεων να κατατεθεί στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ