ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί – κυβέρνηση συγκλίνουν στον ακατάσχετο λογαριασμό

Θεσμοί – κυβέρνηση συγκλίνουν στον ακατάσχετο λογαριασμό

Συγκλίσεις καταγράφονται σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο θέμα του «ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού», ήτοι του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

Ο λογαριασμός αυτός είτε στο σύνολό του ή είτε κατά 80% θα είναι ακατάσχετος για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσοστό ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Η πρόταση αυτή που αρχικά κατατέθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η οποία υιοθετήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, προβλέπει τη θέσπιση ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τα τερματικά POS και τις τραπεζικές συναλλαγές και από όπου με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές των επιχειρήσεων σε εργαζομένους, προμηθευτές, ΔΕΚΟ, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός εξετάσθηκε εκ νέου σήμερα σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με το προεδρείο της ΕΣΕΕ, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή και τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου.

Στη σύσκεψη παρουσιάσθηκε ειδική μελέτη της ΕΣΕΕ σύμφωνα με την οποία η καθιέρωση του «ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού» θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ