ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινο τηλέφωνο» Τσακαλώτου - Νουί για τις τράπεζες

«Κόκκινο τηλέφωνο» Τσακαλώτου - Νουί για τις τράπεζες

Τη δημιουργία ενός «κόκκινου τηλεφώνου» για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν με τις τράπεζες θα επιδιώξει μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή του με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί στην έδρα της ΕΚΤ.

Τη στιγμή που η κριτική και οι φωνές εκείνων που μιλούν για αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εντείνονται, με αφορμή την επικειμένη αποχώρηση πολλών Ελλήνων - μελών από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη για να θέσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για τη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών στην επικεφαλής του SSM.

Μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει τακτική επαφή με τον SSM και οι ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αλλά τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε πως το υπουργείο Οικονομικών είχε ισχνή επαφή με τον SSM για τις εξελίξεις στο πιστωτικό σύστημα και μάλιστα μικρότερη επαφή και σε σχέση με ξένα Funds, μετόχους των τραπεζών που έκαναν ενεργητικό lobbying για σειρά θεμάτων , υπό την ομπρέλα του «ακτιβιστή» μετόχου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να αλλάξει αυτό το καθεστώς και να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τον SSM, κάτι που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο ειδικά εν όψει των αλλαγών που θα επέλθουν από τον τρέχοντα μήνα στο ΤΧΣ, τις τραπεζικές διοικήσεις και στο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ήταν ο Έλληνας υπουργός εκείνος που ζήτησε τη σχετική συνάντηση με την κ. Νουί. Να σημειωθεί πως η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού είχε συναντηθεί τελευταία φορά με τον κ. Τσακαλώτο στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, αλλά εκείνη η συνάντηση είχε διαδικαστικό χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ