ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Πέντε φορές πάνω το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών

Ασφαλιστικό: Πέντε φορές πάνω το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών

Ακόμη και πέντε φορές ακριβότερα καλούνται να πληρώσουν για να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι προκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Το κόστος των πλασματικών ετών από 167,8 ευρώ που ήταν για κάθε μήνα γίνεται ακριβότερο για τους περισσότερους, καθώς καθορίζεται στο 20% των αποδοχών ή του ασφαλιστέου εισοδήματος, εφόσον πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και αγρότες. Απλά με τον τρόπο αυτό γίνεται απαγορευτική η έξοδος πριν από τα 67 έτη ή πριν από τα 62 με συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης από πλασματικά έτη.

Όσοι είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τις 13/5/2016 για την εξαγορά πλασματικών ετών θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις δόσεις για τους μήνες που αναγνώρισαν με τις παλιές τιμές, δηλαδή 167,8 ευρώ τον μήνα.

Όσοι είχαν κάνει αίτηση πριν από τον νόμο και υποβάλλουν εκ νέου αίτημα για να καλύψουν και άλλα πλασματικά έτη μετά τον νόμο θα βρεθούν να πληρώνουν 167,8 ευρώ τον μήνα για τους μήνες που αναγνωρίζουν με αίτηση πριν από τις 13/5/2016 και 20% επί του μισθού για τον συμπληρωματικό χρόνο που αναγνωρίζουν με αίτηση μετά τις 13/5/2016.

Σημειώνεται ότι οι χρόνοι που μπορεί να προσμετρηθούν ή να αναγνωριστούν είναι η επιδότηση λόγω ασθενείας, η επιδότηση ανεργίας, ο χρόνος απεργίας, ο χρόνος σπουδών , ο χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου, ο χρόνος μαθητείας, μέχρι ένα έτος, ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού,

ο χρόνος απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας, καθώς και πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί (ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο, συνολικά τρία έτη και συνολικά πέντε έτη για τρίτεκνη μητέρα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ