ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις για την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων

Αντιδράσεις για την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τον έντονο προβληματισμό της για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων εξέφρασε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος κρίνει επιβεβλημένη τη διατήρησή των άμισθων υποθηκοφυλακείων τουλάχιστον έως ότου δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε η πρόσβαση σε αυτά να γίνεται ηλεκτρονικά κι όχι με τη φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.

Κατά την Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων, χωρίς να έχει προηγηθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών που θα υποχρεώνονται σε πρόσθετα έξοδα καθώς θα αναγκάζονται να μετακινούνται στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου θα λειτουργούν έμμισθα υποθηκοφυλακεία για να διεκπεραιώνουν θέματα που σχετίζονται με τα ακίνητα.

Στη βάση αυτή η πίεση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη για μια σειρά επαγγελματιών (όπως μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, λογιστές) που έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια κι ασχολούνται με θέματα ακινήτων σε τακτική βάση.

Τέλος, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος προβλέπει επιβάρυνση και του κρατικού προϋπολογισμού από τη σχετική μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας πως τα άμισθα υποθηκοφυλακεία όχι μόνο δεν επιβαρύνουν σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ