ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΕ: Μείωση χρεών τώρα, μικρότερες συντάξεις αργότερα

ΟΑΕΕ: Μείωση χρεών τώρα, μικρότερες συντάξεις αργότερα
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχέδιο παγώματος των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών για μερικά χρόνια (πιθανότατα ως το 2018) με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μελετάει η κυβέρνηση.

Η επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου γίνεται καθώς το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως νούμερο ένα στόχο, την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΟΑΕΕ, κυρίως κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών.

Στην πράξη, η πρόταση προβλέπει ο οφειλέτης ως συνταξιούχος να εισπράξει την αναλογία αυτών που έχει καταβάλει στον ΟΑΕΕ, ενώ τα οφειλόμενα ποσά θα μειώσουν κατά αναλογία τη σύνταξή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, το σχέδιο προβλέπει το πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που δημιουργήθηκαν εντός της κρίσης και την κεφαλαιοποίησή τους, με συνυπολογισμό όλων των χρεών, καθώς και των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων σε ενιαίο κεφάλαιο.

Από την κεφαλαιοποίηση και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο θα επιβαρύνεται με ένα τυπικό επιτόκιο ύψους 1% με 1,5%, ενώ ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές του.

Ο χρόνος ασφάλισης που αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί ο ασφαλισμένος, να διαγράφεται από τον ασφαλιστικό χρόνο βάσει του οποίου θα υπολογιστεί τελικά η σύνταξη.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στον οργανισμό κρίνεται άκρως ανησυχητική, καθώς από τους 701.148 ασφαλισμένους του οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες (296.720 άτομα) είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο (241.367 άτομα) – με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν πλέον τα 12 δισ. ευρώ.

Την πρόταση αυτή που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ και στόχος είναι να κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών στην έναρξη της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την πρόταση αυτή κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Π. Μοσκοβισί, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί την αντίδρασή του ιδιαίτερα θετική.

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, από την πλευρά του, έχει καταθέσει ήδη στο υπουργείο Εργασίας πρόταση για μία άλλη παραλλαγή του παγώματος - κεφαλαιοποίησης των οφειλών. Αφορά αυτούς που βρίσκονται κοντά στην ηλικία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και προβλέπει την αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους, ακόμη κι αν είναι άνω των 20.000 ευρώ, είτε μέσω της εφάπαξ καταβολής του απαιτούμενου ποσού, είτε μέσω αναλογικής παρακράτησης της χορηγούμενης σύνταξης για χρονικό διάστημα μέχρι και την πλήρη αποπληρωμή του χρέους. Τότε θα προσαρμόζεται η σύνταξη στα προβλεπόμενα επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ